ΕΛΛΑΔΑ

«Έφυγε» από τη ζωή ο καθηγητής της Νομικής, Ιωάννης Μανωλεδάκης

Δημοσίευση 26 Ιουνίου 2011, 15:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Έφυγε» από τη ζωή ο καθηγητής της Νομικής, Ιωάννης Μανωλεδάκης
Facebook Twitter Whatsapp
Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 74 ετών, ο καθηγητής του ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης. Ο εκλιπών νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με αναπνευστικά προβλήματα.
Την τελευταία του πνοή άφησε τα ξημερώματα, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, σε ηλικία 74 ετών, ο καθηγητής του ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης. Ο εκλιπών νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες με αναπνευστικά προβλήματα. Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» το 1955 με τιμητική διάκριση και ήταν αριστούχος πτυχιούχος το 1960 και αριστούχος διδάκτορας (1967) του Δικαίου της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, ομόφωνα εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, επίκουρος και τακτικός καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ και επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.

Δίδαξε Ποινικό Δίκαιο, Φιλοσοφία του δικαίου και Εισαγωγή στην Επιστήμη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς επίσης και σε σχολές επιμόρφωσης στελεχών. Ήταν τακτικό μέλος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και μέλος ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών του. Πρόεδρος της Επιτροπής για τη σύνταξη νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, πρόεδρος της Εταιρείας Νομικών Βορείου Ελλάδος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου και μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων. Διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού του Δικηγορικού Συλλόγου «Αρμενόπουλος» το χρονικό διάστημα 1974-1988.

Το 2003 εκλέχτηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ένα χρόνο αργότερα η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. του απένειμε ομόφωνα τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Έγραψε τριάντα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου και πάνω από 200 μελέτες.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 5 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θέρμης.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Τη θλίψη του για την απώλεια του ακαδημαϊκού και καθηγητή Γιάννη Μανωλεδάκη εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Ο Γιάννης Μανωλεδάκης υπήρξε πρότυπο επιστήμονα και δασκάλου για πολλές γενιές Ελλήνων Νομικών. Διεύρυνε τους ορίζοντες της ποινικής σκέψης και ανήγαγε τη νομική επιστήμη σε εγγυητή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Το παραδειγματικό του ήθος τιμάται από όλη την επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια», αναφέρει στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

«Ο Γιάννης Μανωλεδάκης ήταν ο υποδειγματικός και εμπνευσμένος δάσκαλος. Ο επίμονος και ευρηματικός ερευνητής. Ο ιδρυτής μιας ολόκληρης σχολής στο ποινικό δίκαιο και για μας, τους μαθητές, συναδέλφους και φίλους του, ο άνθρωπος που αποτελούσε το σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο συνεκτικός ιστός, ο εκφραστής του ηθικού κανόνα μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Η απώλεια για τη νομική επιστήμη, για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τόπο είναι πάρα πολύ μεγάλη», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, για το θάνατο του Γιάννη Μανωλεδάκη.

«Το γραφείο τύπου του ΣΥΝ εκφράζει στους οικείους του καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη τα συλλυπητήρια του για την απώλεια ενός κορυφαίου επιστήμονα και ασυμβίβαστου μαχητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης σε όλη του τη ζωή υπήρξε όχι μόνο λαμπρός επιστήμονας αλλά και συνεπής υπερασπιστής των θεμελιωδών ελευθεριών και των συνταγματικών δικαιωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, με τον τεκμηριωμένο και καυστικό επιστημονικό του λόγο αλλά και με το πνεύμα ανεξαρτησίας που πάντοτε τον διέκρινε, δεν είχε διστάσει να στηλιτεύσει πολλές φορές την κρατική εξουσία για την ψήφιση και εφαρμογή των λεγόμενων τρομονόμων που υποσκάπτουν βασικές αρχές του κράτους δικαίου, την ίδια στιγμή που τότε πολλοί συνάδελφοι του είχαν επιλέξει τον εύκολο δρόμο της σιωπής ή ακόμη και της συμπόρευσης με αντιδημοκρατικές επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Όλοι οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα θυμούνται πάντοτε το αγέρωχο πνεύμα του και το απαράμιλλο ήθος του», αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΣΥΝ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, είπε για το θάνατο του Γιάννη Μανωλεδάκη: «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο του Γιάννη Μανωλεδάκη, του εξαιρετικού επιστήμονα του Δικαίου, του υπερασπιστή των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, του αγωνιστή της δημοκρατίας. Η απώλεια του Γιάννη Μανωλεδάκη κάνει το νομικό κόσμο της χώρας φτωχότερο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους οικείους του και στην πανεπιστημιακή κοινότητα».