ΕΛΛΑΔΑ

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Μήνυση για τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Δημοσίευση 27 Ιουνίου 2011, 17:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: Μήνυση για τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Facebook Twitter Whatsapp
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ΕΕΘ, με αφορμή τη ζημία που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες-μέλη του, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ΕΕΘ, με αφορμή τη ζημία που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες-μέλη του, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων 48ωρων απεργιών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδη, τέτοιες αυθαίρετες ενέργειες πλήττουν καίρια χιλιάδες επαγγελματίες και μπορεί μεν το δικαίωμα στην απεργία να είναι ιερό, αλλά «κανείς δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν ένα δημόσιο αγαθό, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα».

Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Άννα Καραμόσχογλου, έδωσε εντολή για προκαταρκτική έρευνα, που θα διενεργήσει πταισματοδίκης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται ποινικά αδικήματα.

Στάση αναμονής τηρούν οι διοικήσεις των υπόλοιπων επιμελητηρίων και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ΕΣΘ, επισημαίνοντας αφενός ότι ως ΝΠΔΔ δεν έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν μηνύσεις, παρά μόνο να στηρίζουν αντίστοιχες κινήσεις μελών τους και, αφετέρου, ότι σε μια ήδη ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, δεν θεωρούν σκόπιμο να ρίξουν «λάδι στη φωτιά».

Την πεποίθηση ότι μηνύσεις από πλευράς φορέων δεν έχουν νόημα, παρά αποτελούν τουφεκιές στον αέρα, εξέφρασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Κωστής Χαντζαρίδης. Σημείωσε, πάντως, ότι οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΣΘ αντιμετωπίζουν ήδη «τεράστιο πρόβλημα» εξαιτίας των απεργιών κι αν κάποιες από αυτές προσφύγουν στη δικαιοσύνη, ο Σύλλογος θα τις στηρίξει. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ίδιος τίθεται καταρχήν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος (π.χ., για να καταργηθούν οι έκτακτες διακοπές ρεύματος), παρά της απευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των διάφορων κοινωνικών ομάδων.

 Έτοιμο να στηρίξει όσα μέλη του αποφασίσουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη είναι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ΒΕΘ, το οποίο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, ιδίως ενόψει των αυριανών και μεθαυριανών απεργιακών κινητοποιήσεων των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. «Η απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κηρύχθηκε παράνομη και αν οι συνδικαλιστές δεν συμμορφωθούν, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση από την προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Ως ΝΠΔΔ δεν μπορούμε να καταθέτουμε μηνύσεις, αλλά θα στηρίξουμε όσα μέλη μας το κάνουν, με τη νομική υπηρεσία του Επιμελητηρίου. Έχουμε ήδη ζητήσει να μας καταγγείλουν εγγράφως το ύψος των ζημιών τους από τις απεργίες. Προς το παρόν, όμως, δεν θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε βεβιασμένες ενέργειες, σε μια τόσο ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Φτωχά αποτελέσματα αποφέρουν κινήσεις όπως η κατάθεση μηνύσεων, αφού αυτό που χρειάζεται στην πραγματικότητα είναι να αντιληφθούν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές ότι δεν μπορούν να στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος.

«Το θέμα της προσφυγής στα δικαστήρια μας είχε απασχολήσει στο παρελθόν, με αφορμή άλλες απεργίες. Αντιληφθήκαμε ότι δεν έχει αποτέλεσμα. Αυτοί που κάνουν τέτοιες κινητοποιήσεις, όμως, πρέπει να καταλάβουν τη ζημία που προκαλούν», σημείωσε ο κ. Μπακαστέλος. Και συμπλήρωσε ότι για μεθαύριο έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής του ΕΒΕΘ κι αν το θέμα τεθεί, θα συζητηθεί τότε.