ΕΛΛΑΔΑ

O καρκίνος του μαστού απαιτεί αλλαγή του τρόπου ζωής

Δημοσίευση 28 Ιουνίου 2011, 11:27 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
O καρκίνος του μαστού απαιτεί αλλαγή του τρόπου ζωής
Facebook Twitter Whatsapp
Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ και η περισσότερη άσκηση, μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των περιστατικών καρκίνου του μαστού σε έναν πληθυσμό, σύμφωνα με νέο μοντέλο που υπολογίζει την επίδραση των συγκεκριμένων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η απώλεια βάρους, η κατανάλωση λιγότερου αλκοόλ και η περισσότερη άσκηση, μπορούν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση των περιστατικών καρκίνου του μαστού σε έναν πληθυσμό, σύμφωνα με νέο μοντέλο που υπολογίζει την επίδραση των συγκεκριμένων τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου. Αν και τέτοια μοντέλα χρησιμοποιούνται συχνά για να υπολογιστεί ο κίνδυνος καρκίνου στο μαστό, συνήθως βασίζονται σε παράγοντες που δεν μπορούν να αλλάξουν ο γυναίκες, όπως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό. Μέχρι τώρα υπάρχουν λίγα μοντέλα βασισμένα στους τρόπους που οι γυναίκες θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ερευνητές του U.S. National Cancer Institute, δημιούργησαν το μοντέλο χρησιμοποιώντας στοιχεία από ιταλική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από 5.000 γυναίκες. Το μοντέλο περιέλαβε 3 τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου (κατανάλωση αλκοόλ, σωματική άσκηση και δείκτη μάζας σώματος) και 5 που είναι δύσκολο ή αδύνατο να τροποποιηθούν (οικογενειακό ιστορικό, εκπαίδευση, εργασία, ιστορικό βιοψίας και χαρακτηριστικά αναπαραγωγής).

Τα όρια για ορισμένους παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν άσκηση 2 ώρες εβδομαδιαίως για γυναίκες 30 έως 39 ετών και δείκτη μάζας σώματος κάτω από 25, για γυναίκες 50 ετών και άνω.

Το μοντέλο προέβλεψε ότι βελτιώσεις σε τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου θα οδηγούσαν σε 1,6 % μείωση του απόλυτου κινδύνου σε 20 έτη στο γενικό πληθυσμό (γυναίκες ηλικίας 65 ετών), 3,2% μείωση του κινδύνου σε γυναίκες με θετικό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο μαστό και σε μείωση 4,1% σε γυναίκες με τους περισσότερους μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές τρόπου ζωής για την επίτευξη των στόχων, όπως οι πρώην και οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ να γίνουν γυναίκες που δεν καταναλώνουν αλκοόλ, μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ αισιόδοξες.

Ωστόσο, τα ευρήματα μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στο σχεδιασμό προγραμμάτων που θα στοχεύουν στην ενθάρρυνση της αλλαγής τρόπου ζωής των γυναικών, σύμφωνα μες τους ερευνητές. Για παράδειγμα, μείωση του απόλυτου κινδύνου κατά 1,6% στο γενικό πληθυσμό 1 εκατ. γυναικών ισοδυναμεί με 16.000 λιγότερα περιστατικά καρκίνου.ΠΗΓΗ: iatronet.gr