ΕΛΛΑΔΑ

«Ψηφίζουν» Χανιά οι επισκέπτες της κρουαζιέρας

Δημοσίευση 30 Ιουνίου 2011, 18:12 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Ψηφίζουν» Χανιά οι επισκέπτες της κρουαζιέρας
Facebook Twitter Whatsapp
Το "στοίχημα" του τουρισμού κρουαζιέρας φαίνεται να "κερδίζει" ο δήμος Χανίων και το λιμάνι της Σούδας, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα μιας ακόμη έρευνας που διενέργησε ο δήμος Χανίων στους επισκέπτες του κρουαζιερόπλοιου "Navigator of the Seas", που έφθασε στο λιμάνι της Σούδας στις 20 Μαΐου 2010.
Το "στοίχημα" του τουρισμού κρουαζιέρας φαίνεται να "κερδίζει" ο δήμος Χανίων και το λιμάνι της Σούδας, σύμφωνα και με τα αποτελέσματα μιας ακόμη έρευνας που διενέργησε ο δήμος Χανίων στους επισκέπτες του κρουαζιερόπλοιου "Navigator of the Seas", που έφθασε στο λιμάνι της Σούδας στις 20 Μαΐου 2010.

Στην έρευνα, η οποία είχε ως στόχο την "αποτύπωση" των εντυπώσεων και της ικανοποίησης από την παραμονή των επισκεπτών κρουαζιέρας στα Χανιά, καταγράφεται υψηλός δείκτης ικανοποίησης των επισκεπτών, ωστόσο υπάρχουν και "αδύνατα" σημεία τα οποία έχουν εντοπίσει οι ξένοι επισκέπτες.

Το 74% των επισκεπτών του κρουαζιερόπλοιου έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο από την παραμονή του στα Χανιά και τις υπηρεσίες που έλαβε στα Χανιά, ενώ 9 στους 10 επιβάτες (ποσοστό 89%) , δηλώνουν πως θα προτείνουν σε τρίτους συγγενείς, φίλους, την πόλη των Χανίων ως ιδανικό μέρος για διακοπές στο άμεσο μέλλον.

Από τις απαντήσεις που δόθηκαν στα ερωτηματολόγια, προκύπτει ότι: Το 74% των επισκεπτών έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο από την εμπειρία παραμονής του στα Χανιά, το 19% δήλωσε "μάλλον ικανοποιημένο" ενώ μόνο 1% ήταν το ποσοστό της μη ικανοποίησης-δυσαρέσκειας των επισκεπτών.

Η μεγαλύτερη ικανοποίηση των επισκεπτών αφορούσε στο τομέα της ευκολίας μετακίνησης - επιλογές μέσων συγκοινωνίας προς και από το κέντρο της πόλης (ποσοστό 76%), της φιλοξενίας και της εξυπηρέτησης τους, τόσο κατά την άφιξη όσο και κατά τη παραμονή τους στην πόλη.

Ποσοστό 74% δηλώνει ικανοποιημένο για την ασφάλεια στην πόλη και ποσοστό 74% για τις επιλογές που τους παρείχε η αγορά των Χανίων και τα εμπορικά τουριστικά καταστήματα.

Οι επισκέπτες εξέφρασαν επίσης θετικότατα σχόλια για την πληροφόρηση από πλευράς δήμου Χανίων (υποδοχή, γραφεία τουριστικής πληροφόρηση - info kiosk, διανομή χαρτών- ενημερωτικών εντύπων, κ.ά.) (ποσοστό 71%) όπως επίσης και για την τοπική αρχιτεκτονική και τις φυσικές ομορφιές (ποσοστό 71%), Σε ποσοστό (70%) κυμάνθηκε η ικανοποίηση των επισκεπτών από την ποιότητα, το εύρος και τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών από τα εστιατόρια, καφέ, χώρους ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 40% των επισκεπτών επισκέφθηκαν την Παλιά Πόλη των Χανίων, το 37% τη Δημοτική Αγορά και το 12% τα μουσεία της πόλης. Ένα μικρότερο ποσοστό επισκέφθηκε θρησκευτικούς χώρους.

Οι 8 στους 10 επισκέπτες κρουαζιέρας (ποσοστό 81%) είναι πολύ πιθανό να επισκεφθούν ξανά τα Χανιά στο άμεσο μέλλον, ενώ 9 στους 10 (ποσοστό 89%) θα προτείνει την πόλη των Χανίων ως ιδανικό μέρος για διακοπές σε τρίτους.

Ένας στους 2 τουρίστες "άφησε" στην τοπική αγορά ποσό έως 50 €, ενώ ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών (1 στους 4 περίπου) κατανάλωσε ποσά που ανέρχονται σε πάνω από 100 €..

Στην έρευνα καταγράφονται και ορισμένα πράγματα τα οποία δυσαρέστησαν τους επισκέπτες κρουαζιέρας κατά την επίσκεψη τους στα Χανιά και τα οποία είναι.

Τα γκράφιτι που υπάρχουν σε μνημεία δημόσιους χώρους.

Η άγρα πελατών, ιδιαίτερα από εστιατόρια σε τουριστικά σημεία των Χανίων. Η απάντηση μάλιστα ενός επισκέπτη κρουαζιέρας στην ερώτηση "τι σας δυσαρέστησε κατά την παραμονή σας στα Χανιά;" είναι χαρακτηριστική: "Οι πιεστικοί ιδιοκτήτες και σερβιτόροι των εστιατορίων."