ΕΛΛΑΔΑ

Για εμπάθεια κάνουν λόγο οι Πρυτάνεις

Δημοσίευση 3 Ιουλίου 2011, 11:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Για εμπάθεια κάνουν λόγο οι Πρυτάνεις
Facebook Twitter Whatsapp
Για εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι πρυτάνεις.
Για εμπάθεια απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οι πρυτάνεις.
Σε ψήφισμα που εξεδόθη από τη σύνοδό τους σχετικά με τις αλλαγές που προωθούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αναφέρουν ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Καλούν το υπουργείο Παιδείας να μην προχωρήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου και να λάβει υπόψη τις προτάσεις της συνόδου οι οποίες είναι:

- Η ενίσχυση της κοινωνικής λογοδοσίας.

- Η αναδιοργάνωση της διοίκησης

- Τα Προγράμματα σπουδών

- Η έρευνα

- Η ανάπτυξη και η οικονομική διαχείριση


Επισημαίνουν επίσης ότι η πρόταση για τριετή προγράμματα σπουδών αλλοιώνει τη φύση των σπουδών.

«Η κοινωνία δε χρειάζεται ένα υποταγμένο Πανεπιστήμιο. Αντίθετα, στις σημερινές συνθήκες, έχει ανάγκη, μεταξύ των άλλων, τα ελληνικά Πανεπιστήμια να λειτουργήσουν σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας, προκειμένου να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση με διεθνείς διακρίσεις και την ικανότητα που επέδειξαν να προσαρμοστούν και να διαχειριστούν την κρίση με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, την καινοτομία και την τεχνογνωσία που διαθέτουν. Το υπουργείο Παιδείας, όμως, αντί να αναδείξει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ως σύμμαχο, επιτίθεται διαρκώς σε αυτό. Γιατί, άραγε, η κρατική επιχορήγηση των Πανεπιστημίων μειώθηκε το 2010-2011 έως 50% και το 2011-2012 16% επιπλέον, όταν ακόμη και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα από το οποίο δοκιμάζεται η ελληνική κοινωνία, η μείωση του κρατικού προϋπολογισμού για το υπουργείο Παιδείας δεν ξεπερνά το 7%;», αναφέρουν χαρατηριστικά.

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο αποστέλλεται επισήμως στους πρυτάνεις, τους οποίους έχει καλέσει σε συνάντηση η υπουργός Παιδείας.