ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσημη ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα

Δημοσίευση 3 Ιουλίου 2011, 16:10 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Ελλάδα σχεδιάζει επίσημη ανθρωπιστική αποστολή στη Γάζα
Facebook Twitter Whatsapp
Η Ελλάδα εξέφρασε τη βούληση της για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω των υφιστάμενων διαύλων, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και προτείνει να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά, με ελληνικά πλοία ή με άλλον ενδεδειγμένο τρόπο.
Η Ελλάδα εξέφρασε τη βούληση της για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μέσω των υφιστάμενων διαύλων, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και προτείνει να αναλάβει η ίδια τη μεταφορά, με ελληνικά πλοία ή με άλλον ενδεδειγμένο τρόπο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για το σκοπό αυτό, θα υπάρξουν άμεσα επαφές από ελληνικής πλευράς με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, προκειμένου να καταστεί εφικτή η πραγματοποίηση της αποστολής από τη χώρα μας.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τονίζεται στην ανακοίνωση, οφείλουν όλοι να επιδεικνύουν αντίστοιχη υπευθυνότητα ή να αναλάβουν πλήρως και αποκλειστικά την ευθύνη των πράξεών τους. Η Πολιτεία θα ενεργήσει, όπως οφείλει, συντεταγμένα, με σεβασμό στους νόμους του κράτους.

Αφού γίνεται αναφορά στους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση του απόπλου πλοίων με ελληνική και ξένη σημαία από τα ελληνικά λιμάνια με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι θέσεις της Ελλάδας για την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή είναι γνωστές και σταθερές.

"Εξίσου γνωστή είναι η θέση αρχής της Ελλάδας για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και την αποφυγή χρήσης βίας. Η Ελλάδα, ως γνωστόν, στηρίζει ενεργά την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών που αποτελεί τη μόνη οδό για συνολική και βιώσιμη επίλυση του Παλαιστινιακού, με τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους που να συνυπάρχει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ. Οι θέσεις αυτές έχουν καταστεί σαφείς σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές" αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.


Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.