ΕΛΛΑΔΑ

Επί ποδός «πολέμου» οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες

Δημοσίευση 4 Ιουλίου 2011, 08:43 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επί ποδός «πολέμου» οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες
Facebook Twitter Whatsapp
Δύσκολο καλοκαίρι περιμένει τους επιβάτες στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση προωθεί ψαλίδισμα αποδοχών και επιδομάτων και απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού που δεν θα καλύπτεται από τις μετατάξεις.
Δύσκολο καλοκαίρι περιμένει τους επιβάτες στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς η κυβέρνηση προωθεί ψαλίδισμα αποδοχών και επιδομάτων και απολύσεις του πλεονάζοντος προσωπικού που δεν θα καλύπτεται από τις μετατάξεις. Στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τις νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι βρίσκονται επί ποδός πολέμου, προαναγγέλλοντας νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το επόμενο διάστημα οι διοικήσεις των νεοσύστατων εταιρειών ΟΣΥ (για λεωφορεία, τρόλεϊ) και ΣΤΑΣΥ (για Μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ) αναμένεται να ζητήσουν επισήμως από τα σωματεία των εργαζομένων την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων και κανονισμών εργασίας.

Στόχος των διοικήσεων είναι στις νέες συμβάσεις να διατηρηθούν μόνο τα οικογενειακά επιδόματα (γάμου και παιδιών), τα χρονοεπιδόματα (ωριμάσεις) και τα επιδόματα θέσης και ανθυγιεινής εργασίας. Επίσης, οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα αμείβονται βάσει της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Βάσει του νόμου για την εξυγίανση των συγκοινωνιών, σε περίπτωση που διοικήσεις και εργαζόμενοι δεν συμφωνήσουν, προβλέπεται οι νέες συμβάσεις να επιβληθούν με νομοθετική ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για απολύσεις και εφαρμογή του μέτρου της «μισθωτής εφεδρείας» στις συγκοινωνιακές ΔΕΚΟ, εφόσον από την εφαρμογή των οργανογραμμάτων των δύο νέων εταιρειών προκύψει πλεονάζον προσωπικό που δεν θα καλύπτεται από τις μετατάξεις.

Ειδικά για το ενδεχόμενο των απολύσεων στις αστικές συγκοινωνίες, ο κ. Ραγκούσης δήλωσε την Παρασκευή πως «το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος ψηφίστηκαν και επομένως ισχύει ό,τι ακριβώς ψηφίστηκε».

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη επί ποδός πολέμου καθώς η υπογραφή των νέων συλλογικών συμβάσεων και των κανονισμών εργασίας αποτελεί γι' αυτούς το μεγαλύτερο αγκάθι. Μάλιστα, διαμηνύουν ότι θα απαντήσουν με νέο γύρο σκληρών κινητοποιήσεων στο ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών.Πηγή: Τα Νέα