ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι θα μείνουν εκτός από τα βαρέα και ανθυγιεινά

Δημοσίευση 6 Ιουλίου 2011, 08:08 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ποιοι θα μείνουν εκτός από τα βαρέα και ανθυγιεινά
Facebook Twitter Whatsapp
Η ώρα της κρίσης έφτασε για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς η νέα λίστα θα περιλαμβάνει λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού (δηλαδή κάτω από 450.000 άτομα). Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παρέδωσε χθες το πόρισμά της και εντός του επόμενου δεκαημέρου το υπουργείο Εργασίας θα έχει έτοιμο τον τελικό κατάλογο με τα επαγγέλματα που θα παραμείνουν σε αυτό το ειδικό καθεστώς.
Η ώρα της κρίσης έφτασε για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς η νέα λίστα θα περιλαμβάνει λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού (δηλαδή κάτω από 450.000 άτομα). Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παρέδωσε χθες το πόρισμά της και εντός του επόμενου δεκαημέρου το υπουργείο Εργασίας θα έχει έτοιμο τον τελικό κατάλογο με τα επαγγέλματα που θα παραμείνουν σε αυτό το ειδικό καθεστώς. Εκτιμάται πως χιλιάδες εργαζόμενοι στα βαρέα -που μπορεί να αγγίξουν ακόμα και τις 100.000- βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» και κινδυνεύουν να εξαιρεθούν από αυτό το ειδικό καθεστώς. Στον αντίποδα, περίπου 50.000 άτομα, που τώρα απασχολούνται σε ειδικότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο, διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Στο 13σέλιδο πόρισμα, που παρέδωσε χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, καταγράφονται μεταξύ άλλων τα επαγγέλματα που πρέπει να μπουν σε αυτό το ειδικό καθεστώς, αλλά και αυτά που έχουν εκ των πραγμάτων καταργηθεί.

Εντός δέκα ημερών το υπουργείο θα στείλει ενδεικτική λίστα με τις ειδικότητες που πρέπει να παραμείνουν στα βαρέα και η επιτροπή καλείται να παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις της. Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Από "κόσκινο" θα περάσουν το επόμενο δεκαήμερο οι ειδικότητες που τώρα υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, για να διαπιστωθεί το αν θα παραμείνουν στον σχετικό κατάλογο. Το πρώτο "ξεσκόνισμα" θα γίνει στις επιχειρήσεις που έχουν όλο το προσωπικό τους (εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους γραφείου) στο ειδικό αυτό καθεστώς.

Με τις νέες ρυθμίσεις στόχος είναι να παραμείνουν οι εργατοτεχνίτες στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, αλλά να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι γραφείου. Ουσιαστικά εκτός του καταλόγου με τα βαρέα κινδυνεύουν να βρεθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι στη βαριά βιομηχανία, στη φαρμακοβιομηχανία, στις εταιρείες καλλυντικών κ.α.

Επιπλέον στις ειδικότητες που αναμένεται να βρεθούν στο "μικροσκόπιο" το επόμενο διάστημα είναι μεταξύ άλλων οι κομμώτριες, οι εργαζόμενοι στην ψυχαγωγία (π.χ. τραγουδιστές), οι καμαριέρες, οι τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφώνου κ.ά.

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως δεν αναμένεται να απειληθούν από τις αλλαγές όσοι συμπληρώσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης, εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στο ειδικό αυτό καθεστώς ακόμα και αν το επάγγελμά τους αποχαρακτηριστεί.

Βέβαια θα πρέπει να ακολουθήσουν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, που αναπροσαρμόζονται με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Ειδικότερα για τη συγκεκριμένη κατηγορία το όριο ηλικίας αυξάνεται κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο, προκειμένου να φτάσει το 2015 το 60ό έτος.

Με βάση το πόρισμα της επιτροπής, που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας, εκτός λίστας θα βρεθούν εργασίες και ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον.

Στο πόρισμα ενδεικτικά αναφέρονται οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερεών καυσίμων, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, οι αμαξοκαραγωγείς, οι αρβυλεργάτες, οι βαρελοποιοί.

Επιπλέον η επιτροπή επισημαίνει πως "το ίδιο ισχύει και για 'φωτογραφικές' διατάξεις που αφορούσαν συγκεκριμένα συγκροτήματα που δεν υφίστανται πλέον, όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχανουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργεία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του κτιριακού συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην Καλλιθέα".


Νέες ειδικότητες στη λίστα

Την ένταξη νέων ειδικοτήτων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων εισηγείται στο πόρισμά της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Συγκεκριμένα προτείνεται:

Η ένταξη στο ειδικό καθεστώς ομοειδών εργασιών με αυτές που είναι ήδη στη λίστα. Ειδικές μελέτες θα γίνουν για τις κατηγορίες: διοικητικών και υποστηρικτικών (εκτός παραγωγής) εργασιών, διευθυντικών θέσεων, εποπτικών εργασιών (εφόσον ο μέσος ημερήσιος χρόνος εργασίας στην παραγωγή είναι σχετικά μικρός).

Η υπαγωγή στα βαρέα των εργαζόμενων στη βιομηχανία και βιοτεχνία σε τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας στην παραγωγική διαδικασία, καθώς και σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης.

Μάλιστα επισημαίνεται πως για το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό που εργάζεται στην παραγωγή και στον έλεγχο ποιότητας και έρχεται σε επαφή με βλαπτικούς παράγοντες είναι απαραίτητο τα ταμεία να προχωρήσουν σε σύσταση κλάδου ασφάλισης που να καλύπτει τα βαρέα. Επιπλέον προτείνεται η υπαγωγή στα βαρέα νέων ειδικοτήτων -εκτός από αυτές που είχε μελετήσει η επιτροπή Λινού- και οι οποίες είναι:

    * Οδηγοί σταθερής τροχιάς. Πρόκειται για ασφαλισμένους μετά την 1η Αυγούστου 2008.
    * Εργαζόμενοι στη διαμόρφωση και εφελκυσμό πλαστικών
    * Εργαζόμενοι σε τμήματα ιχθυοκλωβών, συντήρηση κλωβών, ιχθυογεννητικούς σταθμούς σε ιχθυοτροφεία και ιχθυοκαλλιέργειες
    * Εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου: μηχανοτεχνίτες, ελασματουργοί, μονταδόροι, συναρμολογητές, ελασματουργοί μηχανικής κατεργασίας, χειριστές μηχανών παραγωγής ? κατασκευής καλωδίων με αγωγούς χαλκού χαμηλής και μέσης τάσης
    * Εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία στους χώρους παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, διακίνησης και μεταφορών εντός εργοστασιακών χώρων
    * Εργαζόμενοι εντός φρεατίων (μουφαδόροι) τηλεπικοινωνιακών εταιρειών (αναφορά στο εδάφιο 11 του Κανονισμού 106). Επίσης, οι εναερίτες τηλεπικοινωνιακών εταιρειών.Πηγή: Έθνος