ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ιατρικά υλικά μένουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Δημοσίευση 8 Ιουλίου 2011, 15:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Χωρίς ιατρικά υλικά μένουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Facebook Twitter Whatsapp
Αδυναμία παράδοσης ιατροτεχνολογικών υλικών, δηλώνουν οι προμηθευτές Υγείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, λόγω της επικείμενης ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων από το υπουργείο Οικονομικών, με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.
Αδυναμία παράδοσης ιατροτεχνολογικών υλικών, δηλώνουν οι προμηθευτές Υγείας των στρατιωτικών νοσοκομείων, λόγω της επικείμενης ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων από το υπουργείο Οικονομικών, με ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Ο διακανονισμός αφορά όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία και περιλαμβάνει ανεξόφλητα τιμολόγια των ετών 2007, 2008 και 2009. Η ρύθμιση προβλέπει τοις μετρητοίς πληρωμή των εταιρειών, που έχουν συνολική απαίτηση κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις προβλέπει την παροχή ομόλογου μηδενικής απόδοσης (zero coupon) με λήξη στις 22.12.2012.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στη ρύθμιση και τονίζει ότι «σε μια εποχή που τα ελληνικά ομόλογα είναι πλήρως απαξιωμένα, λόγω της διεθνούς κρίσης, και οι προμηθευτές των νοσοκομείων του ΕΣΥ "μετράνε ήδη τεράστιες ζημιές" από τον διακανονισμό με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους €5,4 δισ. από τα χρέη των Κρατικών Νοσοκομείων, το Υπουργείο Οικονομικών καλεί εκ νέου τους προμηθευτές να αποδεχθούν τέτοιου είδους ομόλογα, που δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα».

Οι προμηθευτές των στρατιωτικών νοσοκομείων εξηγούν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος περαιτέρω υποχωρήσεων, αφού παραμένουν απλήρωτοι για περίπου 5 χρόνια και συμπληρώνουν ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει πλήξει όλες τις εταιρείες με αποτέλεσμα να πάψουν να παραδίδουν υλικά και υπηρεσίες.

Ο ΣΕΠ Επιστημών & Υγείας σημειώνει ακόμη ότι η πρόθεση του Υπουργείου να εξοφλήσει πλήρως ορισμένες εταιρείες, ενώ σε άλλες εταιρείες σχεδιάζει να δώσει ομόλογα, αντίκειται στους κανόνες ίσης μεταχείρισης και θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις την αγορά. Παράλληλα, υπονομεύει την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και προμηθευτών, καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι προμηθευτές.