ΕΛΛΑΔΑ

Υγειονομική βόμβα το κέντρο της Αθήνας

Δημοσίευση 12 Ιουλίου 2011, 16:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υγειονομική βόμβα το κέντρο της Αθήνας
Facebook Twitter Whatsapp
Δραματική αύξηση της πορνείας ακόμα και από ιερόδουλες μικρής ηλικίας, αύξηση της φυματίωσης επιθετικής μορφής, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μερική αύξηση των κρουσμάτων μετάδοσης του ιού HIV και σημαντική αύξηση της ηπατίτιδας C και Β διαπιστώνουν στο κέντρο της Αθήνας οι αρμόδιοι φορείς.
Δραματική αύξηση της πορνείας ακόμα και από ιερόδουλες μικρής ηλικίας, αύξηση της φυματίωσης επιθετικής μορφής, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μερική αύξηση των κρουσμάτων μετάδοσης του ιού HIV και σημαντική αύξηση της ηπατίτιδας C και Β διαπιστώνουν στο κέντρο της Αθήνας οι αρμόδιοι φορείς.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στη Διακομματική Επιτροπή για το μεταναστευτικό, την οποία ενημέρωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του υφυπουργού Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Ναρκομανείς αλλά κυρίως ιερόδουλες σε μικρές ηλικίες βγαίνουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή της Ομόνοιας μόλις αρχίζει να σουρουπώνει και το πρόβλημα αυτό αποτελεί για εμάς κεντρικό ζήτημα», είπε ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας εντείνει τη συνεργασία του με τον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια με στόχο την εξεύρεση λύσεων, ενώ συνεργάζεται στενά και με τα συναρμόδια υπουργεία.

«Το θέμα δεν είναι να διώξουμε από εκεί τους μετανάστες και να τους πάμε παραδίπλα», τόνισε ο υφυπουργός «αλλά να βρούμε λύσεις που όμως δεν δίνονται από την μία μέρα στην άλλη», πρόσθεσε.

Άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός της πρωτεύουσας από μεταδοτικές ασθένειες, ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος και τις επισημάνσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ιδίως στις καλούμενες υποβαθμισμένες περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η πλατεία Αττικής.

Ειδικό πρόγραμμα για τις μεταδιδόμενες ασθένειες από ιερόδουλες που έχουν κατακλύσει, όπως κατήγγειλε, το κέντρο της Αθήνας, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «πολλές από τις ιερόδουλες αυτές είναι και επιθετικές σε όσους πολίτες δεν ενδίδουν στα κελεύσματα τους».

Αλλά και ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το μεταναστευτικό Μανώλης Στρατάκης ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων καθώς «η περιοχή από την Ομόνοια ως τη Βάθη είναι γεμάτη με φαινόμενα χρήσης ναρκωτικών και trafficking και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, ιδίως για νέους που προερχόμενοι από την περιφέρεια επισκέπτονται εκείνες τις περιοχές».

Ειδικά για το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, γίνεται αύριο, καθώς από το υπουργείο Υγείας καλούνται σε σύσκεψη όλοι οι Δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα της «λίστας της ντροπής» των προγραμμάτων φαρμακευτικής υποστήριξης για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται, σημαντικό εργαλείο αποτελούν για το υπουργείο Υγείας τα «Προγράμματα Δρόμου» (street work) από το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) που με ειδικό επιστημονικό προσωπικό επισκέπτεται κεντρικά σημεία της πόλης στα οποία συχνάζουν πολλοί παράνομοι μετανάστες. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, που συνεργάζεται και με ΜΚΟ (Μη κυβερνητικές Οργανώσεις), καταγράφει πλέον τα συνηθέστερα νοσήματα και παρέχει τις πρώτες αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες στους μετανάστες.