ΕΛΛΑΔΑ

Γονίδιο ευθύνεται για το 70% των δύσκολων περιστατικών καρκίνου στο μαστό

Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2011, 18:07 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γονίδιο ευθύνεται για το 70% των δύσκολων περιστατικών καρκίνου στο μαστό
Facebook Twitter Whatsapp
Γονίδιο συνδέεται με το 70% των περιστατικών καρκίνου στο μαστό που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και είναι ανθεκτικοί σε ορμονική θεραπεία, αναφέρει αμερικανική μελέτη.
Γονίδιο συνδέεται με το 70% των περιστατικών καρκίνου στο μαστό που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν και είναι ανθεκτικοί σε ορμονική θεραπεία, αναφέρει αμερικανική μελέτη. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature’, χρησιμοποίησε νέα τεχνική που εξέτασε εκατοντάδες γονίδια ταυτόχρονα.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι υπάρχει αρκετή δυναμική για σημαντική επίδραση, αν μπορούν να αναπτυχθούν φάρμακα.

Οι ορμόνες μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του όγκου, έτσι φάρμακα που παρεμβαίνουν στη διαδικασία χρησιμοποιούνται ως αγωγή.

Μέχρι το ένα τρίτο των καρκίνων στο μαστό δεν προέρχονται από ορμόνες, έτσι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν δρουν και υπάρχουν λίγες διαθέσιμες θεραπείες για αυτές τους ασθενείς.

Ο Dr Richard Possemato, ανακάλυψε ότι το γονίδιο PHGDH ήταν πολύ ενεργό στο 70% των όγκων που δεν ανταποκρίνονταν σε ορμονικές θεραπείες.

Η υπερέκφραση του γονιδίου οδηγεί σε αλλαγές ενός καρκινικού κυττάρου και εμπλέκεται στην παραγωγή του αμινοξέως σερίνη.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι εντοπίζοντας το γονίδιο που οδηγεί σε ορισμένα είδη καρκίνου στο μαστό μπορεί να αναπτυχθεί φάρμακο που θα παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.


Πηγή: iatronet.gr