ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η περιοδεία των ευρωβουλευτών σε Μακεδονία - Ήπειρο

Δημοσίευση 15 Ιουλίου 2011, 18:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία των ευρωβουλευτών σε Μακεδονία - Ήπειρο
Facebook Twitter Whatsapp
Ολοκληρώθηκε σήμερα στα Γιάννινα η τριήμερη περιοδεία στη Μακεδονία και Ήπειρο, του κλιμακίου ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ολοκληρώθηκε σήμερα στα Γιάννινα η τριήμερη περιοδεία στη Μακεδονία και Ήπειρο, του κλιμακίου ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Περιφέρειες θα σηκώσουν μεγάλο μέρος της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας ήταν η κοινή διαπίστωση των ευρωβουλευτών, καθώς και ότι απαιτείται λύση στις αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας για επιτάχυνση των έργων που είναι ενταγμένα στα Προγράμματα. Θετικό είναι το κλίμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την αύξηση στο 85% των χρηματοδοτήσεων στα Προγράμματα στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 95%, ενώ η Σοσιαλιστική Ομάδα -όπως δήλωσε στα Γιάννινα η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Constanze Angela Krehl- τάσσεται υπέρ της 100% χρηματοδότησης.

Την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της δημιουργίας μίας νέας ενδιάμεσης κατηγορίας περιφερειών ώστε να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το ταμείο συνοχής και μετά το 2014, υπογράμμισε ο επικεφαλής του κλιμακίου Ολλανδός ευρωβουλευτής Lambert Van Nistelrooij, που θα είναι εισηγητής από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία συναπόφασης με το Συμβούλιο επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την νέα πολιτική συνοχής μετά το 2014 που θα κατατεθούν το φθινόπωρο. O Ολλανδός ευρωβουλευτής στα Γιάννινα, σε δηλώσεις του επεσήμανε επιπλέον: «Για την Ελλάδα, εκείνο που ισχύει, είναι ότι αποφασίστηκε να ισχύσει το 85% στη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων από την Ε.Ε, εισφορά που μπορεί να υπάρξει από τα ευρωπαϊκα κονδύλια και που συνεπάγεται αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ. Όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός, ζήτησε με επιστολή του 100% χρηματοδότηση, από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία των Προγραμμάτων και αυτό για να γίνει χρειάζεται τροποποίηση του ισχύοντα κανονισμού και η σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών. Άρα αυτό το θέμα δεν έχει λήξει. Μια άλλη εναλλακτική λύση που επεξεργάζεται ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, είναι να εξεταστεί η παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πράγμα που θα επέτρεπε να αυξήσουμε μέχρι 95% ή και παραπάνω, όποτε χρειάζεται, την συμμετοχή. Αυτό όμως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη…».

-Η Γερμανίδα Constanze Angela Krehl της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Κοινοβουλίου, τάχθηκε υπέρ της 100% χρηματοδότησης των Προγραμμάτων στην Ελλάδα, κάτι που οι Σοσιαλιστές, υποστήριξαν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «…Η συζήτηση που τώρα ξεκινάει, είναι πώς μπορούμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και τις ελληνικές Περιφέρειες, στις Βρυξέλλες. Ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ του αρμοδίου Επιτρόπου και του Έλληνα υπουργού, για το θέμα της συγχρηματοδότησης. Πρέπει να σας πω ότι, η δική μας Ομάδα, υποστηρίζει μια πρόταση για 100% χρηματοδότηση από Κοινοτικούς πόρους. Αυτή είναι μια συζήτηση που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες και ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε ένα πετυχημένο και ποθητό αποτέλεσμα…».

Στην αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικεφαλής της οποίας είναι ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Lambert Van Nistelrooij, συμμετέχουν η Λιθουανή Radvile Morkunaite- -Mikuleniene, η Γερμανίδα Constanze Angela Krehl, από δε ελληνικής πλευράς, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα -Τσαγκαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής, Γεώργιος Σταυρακάκης και ο ευρωβουλευτής Χαράλαμπος Αγγουράκης, μέλος της ίδιας Επιτροπής.

Η αποστολή επιθεώρησε σήμερα συγχρηματοδοτούμενα έργα και στην περιοχή της Ήπείρου, όπως την Εγνατία Οδό, και τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» στα Γιάννινα.