ΕΛΛΑΔΑ

Έξι ένοχοι και δύο αθώοι για τους «Πυρήνες»

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 10:22 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έξι ένοχοι και δύο αθώοι για τους «Πυρήνες»
Facebook Twitter Whatsapp
Αυστηρότερη από την εισαγγελική πρόταση ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου επί της ενοχής κατηγορουμένων, στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Αυστηρότερη από την εισαγγελική πρόταση ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου επί της ενοχής κατηγορουμένων, στην υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Το δικαστήριο έκρινε αθώους, λόγω αμφιβολιών, τους Νίκο Βογιατζάκη και Ερρίκο Ράλλη και ένοχο για επιμέρους πράξεις (ληστεία, κλοπή, πλαστογραφία) τον Μανόλη Γιόσπα, του οποίου την απαλλαγή είχε ζητήσει ο εισαγγελέας.

Οσον αφορά τους Χάρη Χατζημιχελάκη και Παναγιώτη Αργυρού, το δικαστήριο τους κήρυξε ενόχους για τις κατηγορίες της συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης, ηθικής αυτουργίας στις εκρήξεις στις οικίες των Παναγιώτη Χηνοφώτου και ζεύγους Αρσένη-Κατσέλη καθώς και στα γραφεία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, καθώς επίσης και για κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Για τους Γιώργο Καραγιαννίδη, Παναγιώτη Μασούρα, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και Αλέξανδρο Μητρούσιο το δικαστήριο αποφάσισε ενοχή για ένταξη, απλή συνδρομή στην έκρηξη στην οικία Κατσέλη, παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών και κατασκευή και κατοχή του εκρηκτικού μηχανισμού που τοποθετήθηκε στην οικία του ζεύγους Κατσέλη-Αρσένη.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι φυσικοί αυτουργοί των εκρήξεων είναι άγνωστοι.

Εν τω μεταξύ, στην αναγνώριση του ελαφρυντικού της μετεφηβικής ηλικίας προχώρησε το δικαστήριο, για τέσσερις κατηγορούμενους της υπόθεσης.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους Μανόλη Γιόσπα, Αλέξανδρο Μητρούσια, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και Παναγιώτη Μασούρα, αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Νωρίτερα, οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων ζήτησαν από το δικαστήριο την αναγνώριση τόσο του συγκεκριμένου ελαφρυντικού όσο και των ελαφρυντικών του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Επιπλέον οι Μητρούσιας και Μασούρας (ο τελευταίος το ζήτησε ο ίδιος), ζήτησαν από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει και το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων θεωρώντας ότι αφού το δικαστήριο, με την απόφασή του, τους αποδίδει πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει να τους αναγνωρίσει και το εν λόγω ελαφρυντικό.

Από το δικαστήριο απουσιάζουν από σχεδόν την αρχή της δίκης οι κατηγορούμενοι Χάρης Χατζημιχελάκης, Γιώργος Καραγιαννίδης και Παναγιώτης Αργυρού, οι οποίοι παραμένουν στα κελιά τους.

Σε λίγη ώρα αναμένεται το δικαστήριο να αποφανθεί επί των ποινών.