ΕΛΛΑΔΑ

Λακωνία: Πολίτες έχασαν τις περιουσίες τους από το Δημόσιο

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 11:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λακωνία: Πολίτες έχασαν τις περιουσίες τους από το Δημόσιο
Facebook Twitter Whatsapp
Νομοθετική ρύθμιση για ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και δύο αιώνες, που αφήνει χωρίς περιουσίες τους κατοίκους ενός χωριού της Λακωνίας, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου, από το υπουργείο Οικονομικών.
Νομοθετική ρύθμιση για ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και δύο αιώνες, που αφήνει χωρίς περιουσίες τους κατοίκους ενός χωριού της Λακωνίας, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου, από το υπουργείο Οικονομικών. Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Λάγιο Λακωνίας, όπου με την εφαρμογή του κτηματολογίου πριν από λίγα χρόνια έμειναν ακτήμονες σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Οι περιουσίες τους, αν και τις καλλιεργούν με δενδρώδεις καλλιέργειες περισσότερο από δύο αιώνες και τις έχουν αγοράσει νόμιμα με συμβόλαια από το 19ο αιώνα, θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο κατά 51% και το υπόλοιπο 49% σε περίπου πενήντα ανθρώπους, απόγονους Ελλήνων μπέηδων. Οι τελευταίοι δεν έχουν σχέση με το χωριό και μάλιστα δεν έχουν υποβάλει δήλωση συνιδιοκτησίας, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή αποτελεί τμήμα του δασοκτήματος ''Λάγιο-Τρίνησα'' και με την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Να σημειώσουμε ότι και τα σπίτια του χωριού θεωρούντο ιδιοκτησία του Δημοσίου και εξαιρέθηκαν από την δήμευση το 2003 με το νόμο 3127. Το ΠΕΣΥ ζητά ανάλογη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του χωριού και εδράζεται στην Τουρκοκρατία.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με αφορμή το θέμα των περιουσιών στο Λάγιο, ανακοίνωσε ότι θα ανακινηθεί και το ζήτημα της ιδιοκτησίας στη Μάνη, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει και λόγω των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.