ΕΛΛΑΔΑ

Νέες δράσεις για τη πυροπροστασία της Κρήτης

Δημοσίευση 19 Ιουλίου 2011, 12:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέες δράσεις για τη πυροπροστασία της Κρήτης
Facebook Twitter Whatsapp
Στην άμεση προστασία της νότιας πλευράς του Ρεθύμνου, στην ευρύτερη περιφέρεια του νέου Καλλικρατικού δήμου Αγίου Βασιλείου, στοχεύει η Περιφερειακή Ενότητα του νομού, μετά και τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής και καλλιεργήσιμης γης καθώς και ελαιώνων.
Στην άμεση προστασία της νότιας πλευράς του Ρεθύμνου, στην ευρύτερη περιφέρεια του νέου Καλλικρατικού δήμου Αγίου Βασιλείου, στοχεύει η Περιφερειακή Ενότητα του νομού, μετά και τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής και καλλιεργήσιμης γης καθώς και ελαιώνων. Το μεγάλο ζητούμενο είναι να υπάρξει πυροπροστασία στην περιοχή, που συνεχώς τα τελευταία χρόνια πλήττεται από φωτιές. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε η εκπόνηση μελέτης, σχετικά με «διανοίξεις αντιπυρικών δρόμων, αλλά και οδών που θα επιβοηθούν το έργο της πυρόσβεσης, υδατο-δεξαμενές για τη συλλογή και ευκολότερο εφοδιασμό των πυροσβεστών και των οχημάτων, καθώς επίσης και δίκτυα νερού από τον ποταμό μεταξύ των περιοχών Σαχτουρίων και Ακουμίων».

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, προτίθεται να αναλάβει το οικονομικό κόστος της συγκεκριμένης μελέτης, καθώς «η περιοχή το αξίζει γιατί είναι πολύπαθη»

Όμως το μεγάλο ζητούμενο είναι και ο ρόλος των πολιτών. «Οι πολίτες οφείλουν αν είναι προσεχτικοί διότι όσες μελέτες και αν γίνουν, όσο οργανωμένοι και αν είναι οι φορείς, αν δεν είμαστε όλοι οι πολίτες προσεκτικοί, τις μέρες ειδικά που φυσάει, τότε θα έχουμε καταστροφικά αποτελέσματα» επισήμανε η αντιπεριφερειάρχης

Σχετικά με την πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή πριν από λίγες ημέρες, η Περιφερειακή Ενότητα επισημαίνει, πως η καλή οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και του νομού και του Δήμου Αγίου Βασιλείου, αλλά και ο συνεχής ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών οχημάτων με νερό από τις υδροφόρες που βρισκόντουσαν περιμετρικά των εστιών της φωτιάς έφερε θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση κάτω από αντίξοες συνθήκες (άνεμοι) της φωτιάς.