ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» προς Παπακωνσταντίνου

Δημοσίευση 21 Ιουλίου 2011, 12:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Επιστολή του σωματείου εργαζομένων «Σπάρτακος» προς Παπακωνσταντίνου
Facebook Twitter Whatsapp
Την αναβολή των αποφάσεων για την πρόσβαση ιδιωτών στα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας, έως ότου εκδοθεί η κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητά το Σωματείο "Σπάρτακος" της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαίδας - Κοζάνης.
Την αναβολή των αποφάσεων για την πρόσβαση ιδιωτών στα λιγνιτικά κοιτάσματα της χώρας, έως ότου εκδοθεί η κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζητά το Σωματείο "Σπάρτακος" της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στο λιγνιτικό κέντρο Πτολεμαίδας - Κοζάνης. Σε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο "Σπάρτακος" θυμίζει ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008 και του 2009 για το λιγνίτη, θα πρέπει να παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων σε Βεύη, Δράμα και Ελασσόνα σε ιδιώτες. Η ΔΕΗ έχει προσφύγει κατά των αποφάσεων αυτών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ η κυβέρνηση εκτός της Βεύης, για την οποία ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, δεν προτίθεται, για περιβαλλοντικούς λόγους, να προχωρήσει στην αξιοποίηση νέων λιγνιτικών κοιτασμάτων. Έτσι οι επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες ή / και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών (swap).

Ο Σπάρτακος αναφέρει ότι "μετά τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί και τις εκκρεμότητες που έχουν δημιουργηθεί, οι όποιες αποφάσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας που αφορούν τη ΔΕΗ θα πρέπει να ληφθούν, μετά και την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου", η οποία αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Το Σωματείο θα διοργανώσει εξάλλου στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου ημερίδα με θέμα: "παραχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης λιγνίτη σε ιδιώτες - οι εξελίξεις στη ΔΕΗ Α.Ε. μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου", στην οποία προσκαλεί τον κ. Παπακωνσταντίνου να είναι ο κεντρικός εισηγητής.

"Στόχος της διοργάνωσής", αναφέρεται στην επιστολή προς τον υπουργό, "είναι μέσα από την ενημέρωση που θα γίνει, να καταφέρουμε να λάβουμε αποφάσεις, να δρομολογήσουμε δράσεις και να προσδιορίσουμε μέτρα προκειμένου να "θωρακίσουμε" την περιοχή μας, η οποία και θα είναι ο άμεσος αποδέκτης των μελλούμενων, που κατά την κρίση μας είναι άκρως δυσμενή από πολλές απόψεις και με πολλές προεκτάσεις".