ΕΛΛΑΔΑ

Μπεγλίτης: Κανένας κίνδυνος από αποθηκευμένα πυρομαχικά

Δημοσίευση 22 Ιουλίου 2011, 15:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μπεγλίτης: Κανένας κίνδυνος από αποθηκευμένα πυρομαχικά
Facebook Twitter Whatsapp
«Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από τα πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αποθηκευμένα και βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας. Ακολουθούμε και τηρούμε πιστά όλους τους διεθνείς κανόνες και όλα τα διεθνή και νατοϊκά πρότυπα στο θέμα, τόσο της φύλαξης, όσο και της διατήρησής τους».
«Κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει από τα πυρομαχικά των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι αποθηκευμένα και βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας. Ακολουθούμε και τηρούμε πιστά όλους τους διεθνείς κανόνες και όλα τα διεθνή και νατοϊκά πρότυπα στο θέμα, τόσο της φύλαξης, όσο και της διατήρησής τους». Αυτό διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο στη Βουλή, ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στην Κύπρο.

Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της συνθήκη της Οττάβα για την καταστροφή των ναρκών.

 Όπως υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη, πάνω από 20.000 τόνοι άχρηστων πυρομαχικών του ΓΕΣ είναι αποθηκευμένα σε διάφορες περιοχές της χώρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να επισπευθούν οι εργασίες καταστροφής τους.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπεγλίτης αντέτεινε ότι η κ. Μπακογιάννη είναι παραπληροφορημένη, τονίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι η σύμβαση της Οττάβα κυρώθηκε το 2002 και τέθηκε σε εφαρμογή το 2004 -με τον απαράβατο όρο να καταστραφούν όλες οι νάρκες εντός 4ετίας - η προηγούμενη κυβέρνηση έως το 2008 δεν έκανε τίποτα.

Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες στο τρόπο που λειτούργησε η δημόσια επιχείρηση Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την οποία κήρυξε έκπτωτη, εφαρμόζοντας τον νόμο, γιατί αθέτησε τις υποχρεώσεις της και επέλεξε αντί να συμμετάσχει στην διαδικασία, να παίξει ρόλο «κακού ατζέντη». Συμπλήρωσε δε ότι θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις, ώστε να βρεθούν οι καλύτερες τιμές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει τελειώσει το θέμα αυτό και μέσα στο 18μηνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταστροφής.

 Όπως ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης, ενώ η τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπέγραψε τον Ιούνιο του 2008 σύμβαση με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για την καταστροφή 1.570.000 πυρομαχικών εντός 12 μηνών, δεν έχει γίνει τίποτα. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, όπως τόνισε ο υπουργός, ανέθεσαν με υπεργολαβία την καταστροφή των πυρομαχικών σε δύο άλλες εταιρείες.

«Όταν αναλάβαμε το 2009 και δέχτηκα το πρώτο αίτημα να παραταθεί για ένα 6μηνο η σύμβαση για την καταστροφή, επειδή είχαν προβλήματα οι εταιρείες υπεργολάβοι και δεν προλάβαιναν, έδωσα τόπο στην οργή και υπέγραψα την απόφαση για παράταση 142 εργάσιμες ημέρες. Έφθασε ο Μάρτιος του 2010 και δεν έγινε απολύτως τίποτα. Από το 1 εκατ. 570 χιλιάδες νάρκες είχαν καταστραφεί 616.000, δηλαδή το 39%», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας. «Καμία δημόσια επιχείρηση ή ΔΕΚΟ δεν είναι υπεράνω των νόμων», κατέληξε ο κ. Μπεγλίτης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr