ΕΛΛΑΔΑ

Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια από τους πρυτάνεις

Δημοσίευση 24 Ιουλίου 2011, 17:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα δικαστήρια από τους πρυτάνεις
Facebook Twitter Whatsapp
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής συνεδρίαζαν εκτάκτως οι πρυτάνεις σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής συνεδρίαζαν εκτάκτως οι πρυτάνεις σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητώντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με όσα είπαν οι πρυτάνεις στους δημοσιογράφους, συζητήθηκαν διατάξεις του νομοσχεδίου που «οδηγούν στη διάλυση των σπουδών και σε υποβαθμισμένα πτυχία». Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθιέρωση της σχολής ως ακαδημαϊκής μονάδας και την μετατροπή των τμημάτων σε ομάδες διδασκόντων γνωστικών αντικειμένων, κάτι που , όπως τόνισαν, δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη. Ανέφεραν ότι οι ρυθμίσεις περί συγγραμμάτων, που θα περάσουν όλα στο διαδίκτυο, μετακυλίουν το κόστος από το κράτος στην ελληνική οικογένεια και τον φοιτητή. Επίσης, για τη δημιουργία ταχύρρυθμων σπουδών τριετίας, φαίνεται τώρα από το τελικό σχέδιο ότι δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν τα ιδρύματα για να τις δημιουργήσουν, αλλά το θέμα αυτό βρίσκεται στη διάθεση του εκάστοτε υπουργού.

Υποστήριξαν ακόμη ότι «το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων» και γι αυτό τον λόγο είπαν πως έχουν στο πλευρό τους ομάδα συνταγματολόγων, που έχει μελετήσει τις διατάξεις και έχει αποφανθεί περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων εξ αυτών.

Ειδικά για το θέμα των αντιδράσεών τους, οι πρυτάνεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα δικαστήρια για την ακύρωση διατάξεων, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, τονίζουν ιδιαίτερα ότι η εφαρμογή των διατάξεων στην πράξη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή. Ορισμένοι απ΄αυτούς δεν διστάζουν, πάντως, να πουν ότι ορισμένες διατάξεις είναι ανεφάρμοστες.

Πάντως, όλοι αναμένουν ότι τον Σεπτέμβριο, που θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα Ιδρύματα, δεν θα αποφευχθούν κινητοποιήσεις. Λεπτομέρειες για τις θέσεις τους, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσουν, όπως είπαν, θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου, που έχουν προγραμματίσει να δώσουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αύριο, Δευτέρα, το πρωί.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr