ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως σήμερα η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2011, 07:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στο φως σήμερα η λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι θα δουν την... πόρτα εξόδου από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ στον αντίποδα 40.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στο ειδικό αυτό καθεστώς. Σήμερα, Δευτέρα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παραδίδει το τελικό της πόρισμα στον υπ. Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, και στη συνέχεια θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
Περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι θα δουν την... πόρτα εξόδου από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ στον αντίποδα 40.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στο ειδικό αυτό καθεστώς. Σήμερα, Δευτέρα, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παραδίδει το τελικό της πόρισμα στον υπ. Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, και στη συνέχεια θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Η νέα λίστα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα "πέσει" στα 420.000 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός λίστας αναμένεται να τεθούν:

    * Ολοι οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εκτιμάται πως πρόκειται για 60.000 άτομα.
    * Οι εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε ορισμένους κλάδους τροφίμων. Πρόκειται για 25.000 άτομα.
    * Οσοι απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο. Εκτιμάται πως πρόκειται για 15.000 άτομα.
    * Οι κομμωτές και οι κομμώτριες (περίπου 10.000 άτομα).
    * Οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί). Υπολογίζεται πως πρόκειται για 5.000 άτομα.

Σημειώνεται πως σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τον σχετικό κατάλογο έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να περικόπτονται από 50 έως 200 ευρώ (θα χάσουν το ειδικό επίδομα) και σε δεύτερη φάση θα μειωθούν και οι συντάξεις έως και 12%.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή συνεχιζόταν η διαβούλευση για το κατά πόσο πρέπει να παραμείνει στον σχετικό κατάλογο μια σειρά ειδικοτήτων από τον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Στο "μικροσκόπιο", μεταξύ άλλων, βρίσκονται οι σερβιτόροι και οι καμαριέρες. Την ίδια στιγμή 40.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή στους βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το πράσινο φως για την υπαγωγή στη λίστα αναμένεται να "ανάψει" για:

    * Εργαζόμενους στην καθαριότητα
    * Οσους απασχολούνται στη χημική βιομηχανία (π.χ. Ψυττάλεια)
    * Μηχανοδηγούς (π.χ. στο μετρό)
    * Νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους να "εξαγοράσουν" ως βαρέα τα ένσημα που ήδη έχουν αποκτήσει. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώσουν περισσότερα ένσημα στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους. Σημειώνεται πως για την υπαγωγή ενός επαγγέλματος στα βαρέα ή για την εξαίρεσή του από το ειδικό αυτό καθεστώς λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες. Βασικά κριτήρια είναι οι συνθήκες εργασίας και το ωράριο.

Τέλος, με βάση το πόρισμα της επιτροπής για τα βαρέα εκτός λίστας θα βρεθούν εργασίες και ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει πως σε όσα επαγγέλματα αποχα­ρα­κτη­ριστούν θα εφαρμο­στούν τρεις "ταχύτητες":

1. Οσοι εργαζόμενοι προλά­βουν να θεμελιώσουν δικαί­­ωμα μέχρι τις 31 /12/ 2014 δεν θα επηρεα­στούν από τις αλλαγές. Αναγκαία προϋπό­θεση είναι να συμ­­­­­­­π­λη­­ρώσουν 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 σε βαρέα και ανθυ­γιει­νά.

2. Οσοι εργαζόμενοι έχουν βαρέα ένσημα αλλά δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα θα χάσουν τη δυνα­τό­­τητα να συνταξιοδο­τηθούν με βάση το ειδικό αυτό καθε­στώς. Ωστόσο θα πάρουν προ­σαύξηση στη σύνταξη για τα ένσημα, που έχουν συμπλη-ρώσει σε βα­ρέα και ανθυγιεινά.

3. Οσοι εργαζόμενοι πιά­σουν δουλειά σε επάγγελ­­­μα που έχει απο­χα­ρακτηριστεί από τον Σεπτέμ­βριο και μετά θα παίρνουν βαρέα ένσημα.


Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr