ΕΛΛΑΔΑ

Τα κριτήρια για το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ

Δημοσίευση 25 Ιουλίου 2011, 12:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τα κριτήρια για το στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ
Facebook Twitter Whatsapp
Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, η καταλληλότητα του οικοπέδου, η εξυπηρέτηση με δίκτυα υποδομής και η γεωγραφική κατανομή είναι τα κριτήρια για την κατασκευή εργατικών κατοικιών, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου και Απόστολου Νάνου, για τις ανάγκες σε εργατικές κατοικίες στη Λάρισα.
Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, η καταλληλότητα του οικοπέδου, η εξυπηρέτηση με δίκτυα υποδομής και η γεωγραφική κατανομή είναι τα κριτήρια για την κατασκευή εργατικών κατοικιών, όπως επισημαίνει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ, Αντώνη Σκυλλάκου και Απόστολου Νάνου, για τις ανάγκες σε εργατικές κατοικίες στη Λάρισα. Οι δύο βουλευτές έχουν επισημάνει ότι το πρόγραμμα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) έχει παγώσει εδώ και καιρό στο όνομα των περικοπών και του μνημονίου. Ειδικά για τη Λάρισα, οι δύο βουλευτές αναφέρουν ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανέγερση νέων εργατικών κατοικιών, πολύ περισσότερο που το εισόδημα των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί δραματικά, η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη και η οικοδομική δραστηριότητα μειώνεται συνεχώς». Έχουν επίσης επισημάνει ότι θα μπορούσαν να δημοπρατηθούν άμεσα 30 κατοικίες σε οικόπεδο στη συνοικία "Τούμπα", για τις οποίες έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Για το οικόπεδο περίπου 10 στρεμμάτων στη συνοικία του Αγίου Θωμά Λάρισας, εκκρεμεί μελέτη που προβλεπόταν να ολοκληρωθεί εντός του 2010, ενώ και άλλο οικόπεδο 27 στρεμμάτων στην ίδια συνοικία, που ανήκει στον ΟΕΚ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Στην απάντηση του ο υπουργός Εργασίας αναφέρει ότι ο ΟΕΚ βρέθηκε σε δεινή οικονομική κατάσταση, εξαιτίας λανθασμένων επιλογών στα δανειοδοτικά προγράμματα των τελευταίων, προ του 2009 ετών. «Η δραματική μείωση του κατασκευαστικού έργου του ΟΕΚ ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με την οποία η προτεραιότητα δόθηκε στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που δημιούργησε το δανειοδοτικό πρόγραμμα, αφήνοντας σε υστέρηση τον άλλο βραχίονα δράσης του ΟΕΚ, δηλαδή, την ανέγερση οικισμών», αναφέρει ο κ. Κουτρουμάνης σημειώνοντας όμως ότι «παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, το κατασκευαστικό πρόγραμμα του Οργανισμού ουδέποτε σταμάτησε. Απεναντίας, τέθηκε σε νέα βάση, τόσο η επιλογή των τόπων ανέγερσης οικισμών, όσο και του τρόπου παραγωγής».

Σήμερα, περισσότερο από άλλες εποχές η τόνωση του κατασκευαστικού έργου, αποτελεί στόχο του ΟΕΚ, αφού με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο εξασφαλίζεται κατοικία για δικαιούχους του Οργανισμού, αλλά δημιουργεί -σε δύσκολες εποχές για τα επαγγέλματα που κινούνται γύρω από τη δραστηριότητα της οικοδομής- μια μικρή, τοπικής εμβέλειας αναπτυξιακή δραστηριότητα, προσθέτει ο υπουργός Εργασίας.

Σε σχέση με το νομό Λάρισας, ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας κατέχει:

- Έκταση εντός σχεδίου στη συνοικία Τούμπα, 2.143,48 τ.μ. για ανέγερση οικισμού 30 κατοικιών. Στη συνοικία Άγιος Θωμάς, έχει εκπονηθεί προμελέτη ανέγερσης 120 κατοικιών σε οικοπεδική έκταση 10.336 τμ. Στην ίδια συνοικία ο ΟΕΚ διαθέτει επίσης έκταση 27.908 τμ (στην περιοχή είναι σε εξέλιξη η αναθεώρηση του σχεδίου πόλης και η σύνταξη πράξεως εφαρμογής και όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ο ΟΕΚ θα εξετάσει τη δυνατότητα ανταλλαγής της έκτασης, λόγω γειτνίασης με τον Πηνειό ποταμό, με άλλη καταλληλότερη έκταση). Στο Δήμο Ελασσόνος, θέση "Τσαριτσάνη", ο ΟΕΚ διαθέτει έκταση 15.000 τμ (τμήμα 8.975 τμ από την έκταση αυτή βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Τσαριτσάνης, το οποίο για να είναι οικοδομήσιμο θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχεδίου πόλης, να εγκριθεί η τροποποίηση από τον Δήμο Ελασσόνας και να εκδοθεί στη συνέχεια απόφαση του Νομάρχη αφού γνωμοδοτήσει Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος).

- Εκτός σχεδίου ο ΟΕΚ διαθέτει στο Ομορφοχώρι Λάρισας 50.000 τμ και εκτός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, στη Φαλάνη έκταση 28.699 εκτός σχεδίου και πολεοδομικού σχεδιασμού και στο Δήμο Ελασσόνος στη θέση "Καζάνια" έκταση 15.000 τμ. Οι εκτάσεις δεν είναι αξιοποιήσιμες επειδή δεν εντάσσονται σε ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν ως στεγαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ.

- Εντός του οικισμού Πυργετού, ο ΟΕΚ διαθέτει οικοπεδική έκταση 11.929 τμ και απαιτείται εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr