ΕΛΛΑΔΑ

Oδηγός επιβίωσης για μητέρες

Δημοσίευση 26 Ιουλίου 2011, 15:51 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Oδηγός επιβίωσης για μητέρες
Facebook Twitter Whatsapp
Νιώθετε κουρασμένες, δεν θυμάστε από πότε έχετε να κοιμηθείτε καλά, νιώθετε πως όλα περνούν από τα χέρια σας και πως σε κανένα ρόλο δεν είστε επαρκείς; Ψυχραιμία, και καλωσορίσατε στον υπέροχα αντιφατικό κόσμο της μητρότητας.
Νιώθετε κουρασμένες, δεν θυμάστε από πότε έχετε να κοιμηθείτε καλά, νιώθετε πως όλα περνούν από τα χέρια σας και πως σε κανένα ρόλο δεν είστε επαρκείς; Ψυχραιμία, και καλωσορίσατε στον υπέροχα αντιφατικό κόσμο της μητρότητας. Οι αυξημένες υποχρεώσεις της μητρότητας μπορούν να προκαλέσουν απρόβλεπτα συμπτώματα, όμως υπάρχουν τρόποι να τα περιορίσετε.

Αποδοχή: Η επιβίωση ενός μωρού, και ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του, εξαρτάται από τη δική σας φροντίδα και αγάπη. Αυτό απαιτεί να αποδεχτείτε το γεγονός πως για ένα μεγάλο διάστημα θα είστε περισσότερο μαμά και λιγότερο όλα τα υπόλοιπα.

Ιεράρχηση: Το μωρό κλαίει, το κινητό χτυπάει και το μεγάλο παιδί σας λέει πως θέλει βοήθεια με τα μαθηματικά. Επειδή είναι αδύνατον να γίνετε τρία κομμάτια, βάλτε προτεραιότητα και ξεκινήστε από αυτό που επείγει. Ελέγξτε γιατί κλαίει το μωρό κι εφόσον ικανοποιήσετε την ανάγκη του ξεκινήστε το διάβασμα του άλλου παιδιού. Το κινητό μπορεί να περιμένει.

Τελειότητα; Όχι ευχαριστώ!: Ο παιδοψυχίατρος Ντόναλτν Γουίνικοτ εισήγαγε τον όρο «αρκετά καλή μητέρα» ως το ζητούμενο της μητρότητας και όχι την «τέλεια μητέρα». Ούτε εσείς ούτε το παιδί σας μπορεί να ωφεληθεί από μία εστιασμένη στην τελειότητα μητέρα που δεν επιτρέπει τα λάθη ούτε στο παιδί της ούτε στον εαυτό της.

Ξεσπάστε: Όταν όλοι ζητούν ένα κομμάτι σας, τα παιδιά, ο άντρας, ο εργοδότης, κι εσείς το μόνο που θέλετε είναι να ουρλιάξετε, μη φοράτε το χαμόγελο της υπομονής. Βρείτε τρόπο να εκτονώσετε την έντασή σας, πείτε «όχι» εκεί που πρέπει, φωνάξτε αν χρειαστεί, δείξτε τους πως είστε κι εσείς άνθρωπος με όρια.

Αλλάξτε το: Η μικρή μόλις άδειασε πάνω της το καινούργιο σας μέικ-απ. Πριν εκραγείτε σκεφτείτε κάτι άλλο. Πριν τα κατσαδιάσετε βάλτε την να κάνει μια δουλειά. Η άμεση αλλαγή εστίασης μπορεί να εκτονώσει την κατάσταση. Με τόση
συσσωρευμένη κούραση αρκεί ένα «ατύχημα» για να τα βρίσετε ή να τα χτυπήσετε, γεγονός για το οποίο θα μετανιώσετε.

Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας: Όσο πιο ικανοποιημένες και οριοθετημένες είστε ως προσωπικότητες, τόσο περισσότερο ικανοποίηση και χαρά θα αντλείτε από τη μητρότητα. Γι’ αυτό κλέψτε χρόνο για εσάς.

πηγή: myself.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr