ΕΛΛΑΔΑ

Μέχρι τις 28 Αυγούστου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2011, 15:31 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μέχρι τις 28 Αυγούστου η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα
Facebook Twitter Whatsapp
Ανοιχτός σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ειδικά δε στις ρυθμίσεις που αφορούν στα κριτήρια και στο ύψος των προστίμων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ανοιχτός σε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, ειδικά δε στις ρυθμίσεις που αφορούν στα κριτήρια και στο ύψος των προστίμων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου. Αφού τόνισε ότι στο νομοθέτημα - το οποίο κατατίθεται αύριο και θα έχει ψηφιστεί έως τις 28 Αυγούστου - επιχειρείται να εξευρεθεί η «χρυσή τομή», η οποία, όπως αναγνώρισε, δεν είναι εύκολη και επεσήμανε ότι ισορροπεί μεταξύ του χειρισμού της πραγματικότητας και της δίκαιης ρύθμισης.

«Δεν θα επιβραβευθούν οι «καραμπινάτες» περιπτώσεις», δήλωσε και δεσμεύτηκε ότι η ρύθμιση του θέματος θα γίνει με τρόπο που θα ικανοποιεί το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, θα καλύπτει τις ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και θα εξασφαλίζει έσοδα για το κράτος.

«Δεν θα κρυφτώ. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη», είπε, αλλά ξεκαθάρισε, εκ νέου, ότι από τις ρυθμίσεις θα εξαιρεθούν τα κτίσματα σε δάση, αιγιαλό, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους.

Ακόμη ανέφερε ότι οι υποχρεώσεις που τίθενται στο νομοθέτημα για τη μεταβίβαση ακινήτων είναι τέτοιες που αποτρέπεται μία νέα γενιά αυθαιρέτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Σηφουνάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα, για να επισημάνει ότι ,πλέον, η μεγάλη αυθαίρετη δόμηση είναι στις εκτός σχεδίου περιοχές και τόνισε πως αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και το κράτος δεν λάβει μέτρα ολοσχερούς κατάργησής της, εκτός οικισμών, δόμησης στα νησιά, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

«Δεν θα γίνουν Μύκονος. Θα είναι χειρότερα», είπε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται, προς αυτή την κατεύθυνση,«τουλάχιστον για να μην ντρέπεται η δική μας γενιά και να μην είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι».

«Έτσι για τα εκτός οικισμών, προσπαθούμε να εισάγουμε το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, για πρώτη φορά, σε νόμο για τα αυθαίρετα», είπε ο κ. Σηφουνάκης.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλή, για τις προτεραιότητες του υπουργείου ΠΕΚΑ ο κ. Παπακωνσταντίνου, επίσης, εξέφρασε την ισχυρή του βούληση να «ξεπαγώσουν» είκοσι μεγάλες επενδύσεις στη χώρα, οι οποίες αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα. Αφού δήλωσε ότι κατανοεί τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι βουλευτές των κομμάτων, τόνισε πως όταν θα είναι έτοιμος, θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση, ή νομοθετική ρύθμιση, στην οποία θα αναφέρονται ονομαστικά οι επενδύσεις αυτές, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα εξασφαλιστεί ευρεία συναίνεση από τα κόμματα.

Τέλος ο υπουργός αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροθέτησης των Χώρων Υγειονομικής Ταφής και ειδικά στο ΧΥΤΑ της Κερατέας, ανακοίνωσε ότι έως τις 20 Αυγούστου θα εκδοθεί η διεθνής προανακοίνωση με διαβούλευση, όπου θα δηλώνεται ότι δεν αποκλείεται καμία τεχνολογία.

Όπως πρόσθεσε, το έργο θα γίνει με προδιαγραφές - αυτό που μένει να οριστικοποιηθεί είναι αν θα είναι στην παρούσα χωροθέτηση, όπως έχουν προτείνει οι φορείς. «Μελετάμε και θα δούμε ποια είναι η καλύτερη λύση», είπε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr