ΕΛΛΑΔΑ

Λαμπρινίδης: Επαφές με Τουρκία μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρoπίδας

Δημοσίευση 27 Ιουλίου 2011, 17:32 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λαμπρινίδης: Επαφές με Τουρκία μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρoπίδας
Facebook Twitter Whatsapp
Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία το καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και ότι είναι κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού τονίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται μόνο για την υφαλοκρηπίδα.
Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης ότι η Ελλάδα συζητά με την Τουρκία το καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και ότι είναι κοντά στην υπογραφή συνυποσχετικού τονίζοντας ότι οι διερευνητικές επαφές γίνονται μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Με αφορμή την ενημέρωση που έκανε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών, σχετικά με τις θέσεις και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ως νέος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα, τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Παράλληλα, ο κ. Λαμπρινίδης μίλησε πολλές φορές για την ανάγκη συναίνεσης ενώ έδωσε έμφαση και στο θέμα της συστράτευσης τόσο των ελλήνων διπλωματών όσο και του απόδημου Ελληνισμού ώστε, όπως είπε, να αλλάξει η άδικη για την Ελλάδα εικόνα και να σταλεί προς τα έξω η εικόνα μιας χώρας δυναμικής, συντονισμένης που σχεδιάζει μακροπρόθεσμα πάνω σε ένα καμβά.

«Βρισκόμαστε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για την υφαλοκρηπίδα. Ούτε καν σε θεωρητικό επίπεδο δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για καθεστώς νήσων στο Αιγαίο και υπογραφή συνυποσχετικού. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίζονται, είναι σε εξέλιξη αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά που διαρρέονται. Όταν θα είμαστε κοντά σε συμφωνία θα υπάρξει άμεσα ενημέρωση.

 Ας μην δίνουμε λοιπόν το δικαίωμα, σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν αυτό το κλίμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινίδης και πρόσθεσε: «Εμείς προχωράμε με αυτοπεποίθηση. Δεν φοβόμαστε. Η εξομάλυνση είναι ωφέλιμη και για τις δύο χώρες. Η Τουρκία δεν άλλαξε συμπεριφορά. Οι διερευνητικές επαφές διεξάγονται με εντατικό ρυθμό. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα».

Ταυτόχρονα, ο κ. Λαμπρινίδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία σε ότι αφορά την στάση της στο Κυπριακό πρόβλημα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης. Θα πρέπει ο τουρκικός στρατός κατοχής να εγκαταλείψει άμεσα, οριστικά και αμετάκλητα το νησί. Οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού είναι αντίθετες με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και υπονομεύουν τις προσπάθειες. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν κρούει την πόρτα της Ευρώπης είναι σαφές από όλους ότι πρέπει να γίνει πιο ευρωπαϊκή».

«Το Κυπριακό είναι στη κορυφή της ατζέντας της ελληνικής κυβέρνησης και στηρίζει όλες τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού επί τη βάσει του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να αποφασιστεί από τους Κύπριους για τους Κύπριους», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της Χάλκης, σημειώνοντας ότι και από συζητήσεις που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, φαίνεται να έχουν γίνει κάποια ενθαρρυντικά βήματα από πλευράς Τουρκίας. Πρόσθεσε όμως ότι δεν τα θεωρεί επαρκή, αλλά δείχνουν μια αλλαγή νοοτροπίας και διάθεσης και αυτό είναι πολύ θετικό.

Ο κ. Λαμπρινίδης έδωσε έμφαση στην ενεργοποίηση όλου του διπλωματικού σώματος με κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, όπως είπε, ώστε να αλλάξει η εικόνα της χώρας, από τις άδικες επιθέσεις που κάποιες μπορεί να είναι καλοπροαίρετες άλλες όμως γίνονται κακοπροαίρετα.

Για το λόγο αυτό, αύριο, διοργανώνεται ημερίδα με την συμμετοχή όλων των ελλήνων διπλωματών στην οποία θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στα προβλήματα των ελλήνων διπλωμάτων, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα συζήτησε μαζί τους, τον απασχολούν, δεν υποσχέθηκε λύσεις που δεν μπορεί να προσφέρει αλλά είναι δεδομένη η θέληση του να λυθούν.

Συστράτευση εξάλλου θα ζητήσει και από το άλλο ζωντανό και ενεργό κομμάτι της Ελλάδας που διαπρέπει στο εξωτερικό, «τον απόδημο Ελληνισμό έτσι ώστε όλοι μαζί, μια γροθιά να δώσουμε τη μάχη που αξίζει για τη χώρα.»

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr