ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δήμος Παπάγου στο ΣτΕ κατά του διατάγματος προστασίας του Υμηττού

Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2011, 18:25 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ο Δήμος Παπάγου στο ΣτΕ κατά του διατάγματος προστασίας του Υμηττού
Facebook Twitter Whatsapp
Παράνομο ζητάει να κριθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού (οι δύο Δήμοι συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη).
Παράνομο ζητάει να κριθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού (οι δύο Δήμοι συνενώθηκαν με τον Καλλικράτη). Ο Δήμος (αφού παραθέτει εκτενώς τις συνταγματικές επιταγές για την προστασία του περιβάλλοντος, το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, τη νομολογία του ΣτΕ κ.λπ.) υποστηρίζει ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα είναι παράνομο, καθώς δεν έγιναν αποδεκτές οι παρατηρήσεις που είχαν κατατεθεί από τα δημοτικά συμβούλια των Δήμων Παπάγου και Χολαργού (πριν από τη συνένωση).

Ακόμη, ο Δήμος υπογραμμίζει ότι το διάταγμα είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ -η οποία έχει κυρωθεί από τη χώρα μας- καθώς δεν διενεργήθηκε «στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση».

Η εκπόνηση «στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης» προβλέπεται -όπως αναφέρεται στην αίτηση του Δήμου- στις περιπτώσεις σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αφορούν, μεταξύ άλλων, τον πολεοδομικό ή χωροταξικό σχεδιασμό, ή χρήσεις γης, και τα οποία καθορίζουν το πλαίσιο για την έκδοση οικοδομικών αδειών».

Εξάλλου, και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας προβλέπει ότι για ανάλογες περιπτώσεις απαιτείται να προηγηθεί η εκπόνηση στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, προσθέτει ο Δήμος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr