ΕΛΛΑΔΑ

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Επικουρικής Ακτοφυλακής

Δημοσίευση 28 Ιουλίου 2011, 19:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Επικουρικής Ακτοφυλακής
Facebook Twitter Whatsapp
Σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προβλέπει τη «σύσταση και λειτουργία Επικουρικής Ακτοφυλακής» αποκλειστικά από εθελοντές και εθελόντριες, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου.
Σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που προβλέπει τη «σύσταση και λειτουργία Επικουρικής Ακτοφυλακής» αποκλειστικά από εθελοντές και εθελόντριες, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου. Αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο θεσμός της Επικουρικής Ακτοφυλακής είναι ήδη δοκιμασμένος σε χώρες με μακρά ναυτική παράδοση, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση περιστατικών στη θάλασσα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Από τον προτεινόμενο νόμο δεν προκαλείται καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ το έργο της Επικουρικής Ακτοφυλακής είναι αποκλειστικά εθελοντικό και υποστηρικτικό, και σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται σε δραστηριότητες του Λιμενικού Σώματος σχετικές με την επιβολή του νόμου, καθώς και σε ένοπλες επιχειρήσεις.

Υποψήφιος εθελοντής ακτοφυλακής μπορεί να είναι κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, κάθε υπήκοος κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοος τρίτου κράτους, ηλικίας 18 έως 60 ετών που διαμένει μόνιμα στην Ελλάδα, κατά την τελευταία τουλάχιστον τριετία, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι, για να αποκτήσουν την ιδιότητα του εθελοντή, πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη Λιμενική Αρχή του τόπου μόνιμης διαμονής ή παραθεριστικής κατοικίας τους και θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr