ΕΛΛΑΔΑ

Παίρνει «δανεικά» το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις

Δημοσίευση 2 Αυγούστου 2011, 13:57 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Παίρνει «δανεικά» το ΙΚΑ για να πληρώσει τις συντάξεις
Facebook Twitter Whatsapp
Το πρόβλημα ρευστότητας αναγκάζει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προσφύγει άμεσα σε δανεισμό 400 εκατ. ευρώ, αφού σε αντίθετη περίπτωση, το Ταμείο δεν θα είχε τα απαραίτητα χρήματα ούτε για την πληρωμή των ανελαστικών του υποχρεώσεών του για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, γράφουν «Τα Νέα». Πολλά τα προβλήματα και για τον ΟΑΕΕ.
Το πρόβλημα ρευστότητας αναγκάζει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προσφύγει άμεσα σε δανεισμό 400 εκατ. ευρώ, αφού σε αντίθετη περίπτωση, το Ταμείο δεν θα είχε τα απαραίτητα χρήματα ούτε για την πληρωμή των ανελαστικών του υποχρεώσεών του για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, γράφουν «Τα Νέα». Πολλά τα προβλήματα και για τον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 17 Αυγούστου το Ταμείο θα βάλει ως «ενέχυρο» ομόλογα του Δημοσίου αξίας 200 εκατ. ευρώ που κατέχει, για να λάβει μετρητά μέσω συναλλαγών repos 70 ημερών από τράπεζες οι οποίες θα επιλεγούν, ενώ θα δανειστεί 100 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΜ και άλλα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ αξιοποιώντας τη δυνατότητα του «εσωτερικού», μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων, δανεισμού που έδωσε ο Ν. 3863/10.

Τα δύο δάνεια θα είναι έντοκα (με βάση το ποσοστό απόδοσης του κοινού κεφαλαίου ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων) και θα έχουν διάρκεια 15 ημερών, από 18 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ανάλογα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει και το άλλο μεγάλο Ταμείο, ο ΟΑΕΕ, με τον διοικητή του Γεράσιμο Βουδούρη, να διεκδικεί πρόσθετη κρατική επιχορήγηση προκειμένου να αντεπεξέλθει το Ταμείο στις οικονομικές υποχρεώσεις του μέχρι το τέλος του 2011.

Συγκεκριμένα, ζητούνται επιπλέον 360 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί συνολικά 740 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2011: 130 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, 100 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, 170 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 80 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο, 170 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο και 90 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Ο ΟΑΕΕ οφείλει ακόμη 185 εκατ. ευρώ σε παρόχους υγείας και 255,5 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (δηλαδή έχει ταμειακό άνοιγμα 800 εκατ. ευρώ).

Πηγή: Τα Νέα/Newpost.gr

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr