ΕΛΛΑΔΑ

Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών ο αγιασμός στα δημοτικά

Δημοσίευση 5 Αυγούστου 2011, 08:11 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών ο αγιασμός στα δημοτικά
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότερα από 20.000 αναμένεται να είναι τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Αυτήν την εκτίμηση έκανε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος σε χθεσινή ανακοίνωσή της.
Περισσότερα από 20.000 αναμένεται να είναι τα κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο. Αυτήν την εκτίμηση έκανε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος σε χθεσινή ανακοίνωσή της. Οπως τονίζουν οι δάσκαλοι, η πρόβλεψη αυτή προκύπτει από τον μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων εκπαιδευτικών που ήδη έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας - μέχρι 10 Αυγούστου θα είναι περίπου 11.000 - καθώς και από τον χαμηλό αριθμό διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών (500-600).

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Τα Νέα», οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι μία από τις αιτίες των κενών θα είναι και οι χαμηλές πιστώσεις φέτος για την πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου: τον περσινό Αύγουστο είχαν προβλεφθεί πιστώσεις για 15.800, τον φετινό Αύγουστο για περίπου 5.000 - 6.000.

Το υπουργείο Παιδείας πάντως δηλώνει πως γνωρίζει ότι φέτος έχει να αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη χρονιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από πλευράς κενών και ελλείψεων εκπαιδευτικών. Και γι' αυτό οι επιτελείς του επεξεργάζονται αυτές τις ημέρες σχέδια και σενάρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου εκτίμησε ότι η φετινή σχολική χρονιά θα είναι «πολύ δυσκολότερη από την προηγούμενη. Ισως θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πιο δύσκολη χρονιά». Μάλιστα, η υφυπουργός θέλοντας να εξηγήσει το μέγεθος των φετινών δυσκολιών είπε πως πέρυσι ήταν μία δύσκολη χρονιά, όταν οι διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών ήταν 2.500 χιλιάδες - πρόπερσι ήταν 7.000 - και ταυτόχρονα υπήρξαν περίπου 11.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών. Φέτος, ανέφερε, οι διορισμοί μονίμων θα είναι περίπου 300 και οι συνταξιοδοτήσεις αναμένονται στα ίδια επίπεδα, κάτι λιγότερο από 11.000. Σ' αυτά προστίθεται και το μικρότερο κονδύλι που έχει προβλεφθεί για τους αναπληρωτές.

«Συνεπώς όλοι οι σχεδιασμοί μας αυτό το διάστημα είναι πώς θα αναχαιτιστούν τα κενά. Είμαστε συνεχώς πάνω από το πρόβλημα. Το σημαντικό είναι όμως ότι έχει προϋπάρξει δουλειά μηνών από το υπουργείο για την καλύτερη αξιοποίηση των εκπαιδευτικών» τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Το υπουργείο αναμένει να δει ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν - θα έχει εικόνα μετά τις 10 Αυγούστου - ώστε να οργανώσει ένα πιο συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των κενών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr