ΕΛΛΑΔΑ

Οι παραθεριστές επιλέγουν τα εξοχικά, «στενάζουν» οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Αττικής

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2011, 10:13 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Οι παραθεριστές επιλέγουν τα εξοχικά, «στενάζουν» οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Αττικής
Facebook Twitter Whatsapp
Έως πέρσι ήταν μία από τις επιλογές των διακοπών, για ορισμένους δε η έσχατη. Φέτος, με το ζωνάρι να σφίγγει όλο και περισσότερο, τα εξοχικά βρήκαν και πάλι την απόλυτη τιμητική τους και όχι μόνον από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και από όσους αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν, φίλους ή συγγενείς. Το έχουν διαπιστώσει όλοι οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Αττικής, που …τρέχουν και δεν φτάνουν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργεί η φετινή πληθώρα παραθεριστών.
Έως πέρσι ήταν μία από τις επιλογές των διακοπών, για ορισμένους δε η έσχατη. Φέτος, με το ζωνάρι να σφίγγει όλο και περισσότερο, τα εξοχικά βρήκαν και πάλι την απόλυτη τιμητική τους και όχι μόνον από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και από όσους αυτοί μπορούν να φιλοξενήσουν, φίλους ή συγγενείς. Το έχουν διαπιστώσει όλοι οι παραθαλάσσιοι δήμοι της Αττικής, που …τρέχουν και δεν φτάνουν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες που δημιουργεί η φετινή πληθώρα παραθεριστών. Με όλα τα κλειστά, επί σειρά ετών, εξοχικά να έχουν «ξαναζωντανέψει» από πολυπληθείς διευρυμένες οικογένειες παραθεριστών, αλλά και με τους Αθηναίους που δεν έχουν άλλη διέξοδο από αυτή της μικρής απόδρασης - ημερήσιας ή του Σαββατοκύριακου- να γεμίζουν τις κοντινές παραλίες της πρωτεύουσας, οι δήμοι του Λεκανοπεδίου στενάζουν κάτω από το βάρος των προβλημάτων, που δημιουργεί η διαχείριση της συσσώρευσης μεγάλου όγκου πληθυσμού, υπό το καθεστώς μάλιστα των περικοπών και της συγχώνευσης δήμων και κοινοτήτων της περιοχής, που επιβάλει ο «Καλλικράτης».

Η αύξηση των αναγκών, σε συνδυασμό με ανεπάρκεια στις υποδομές και το εργατικό δυναμικό των δήμων, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους τοπικούς «άρχοντες», όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των δήμων Σαρωνικού, Ωρωπού και Μαραθώνα, επισημαίνοντας πως η συγχώνευση των δήμων και κοινοτήτων με τον «Καλλικράτη» είναι δυσβάσταχτη το φετινό καλοκαίρι, καθώς αφενός όγκος της δουλειάς έχει μεγεθυνθεί και αφετέρου ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί.

«Οι ανάγκες, ιδιαίτερα στην καθαριότητα και τα μέσα μεταφοράς, αναμενόμενο είναι να αυξηθούν όταν έχουν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ οι παραθεριστές, αλλά και οι επισκέπτες σε σχέση με πέρσι, ειδικά στην παραλιακή ζώνη Μαραθώνα και στη Νέα Μάκρη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος.

«Πριν τη συγχώνευση», προσθέτει, «το εποχικό προσωπικό ξεπερνούσε τους 180 εργαζόμενους, ενώ τώρα, με τις περικοπές, δουλεύουν μόλις 35», επισημαίνοντας ότι «για να υλοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, θα έπρεπε να είχαν εξασφαλιστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, οι νέες δομές και τα οικονομικά κονδύλια».

Ελλείμματα στον προγραμματισμό, αλλά και υπουργικές αποφάσεις που διακρίνονται από αιφνιδιασμό καθιστούν, όπως λέει ο δήμαρχος, ιδιαίτερα δύσκολη τη δουλειά του δήμου. Αναφέρει δε ως ενδεικτική την περίπτωση των κατασκηνώσεων του Αγίου Ανδρέου, των οποίων την ευθύνη έχει ο δήμος. Ειδοποιήθηκε, λέει, από το υπουργείο Υγείας στο …παρά πέντε για το άνοιγμά τους. « Έπρεπε εμείς να κλείσουμε υπαλλήλους, προμηθευτές, να φτιάξουμε προσβάσεις για τα άτομα με αναπηρία μέσα σε λίγες ημέρες», τονίζει.

Με μεγάλη δυσκολία προσπαθεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και ο δήμος Σαρωνικού, με μεγαλύτερο πρόβλημα αυτό της καθαριότητας. «Φέτος, λόγω ακρίβειας και μνημονίου, δεν έχει μετακινηθεί κόσμος εκτός λεκανοπεδίου. Οι παραλίες στη Φώκαια, τη Σαρωνίδα, την Ανάβυσσο και το Λαγονήσι, από τον Ιούλιο βουλιάζουν τα Σαββατοκύριακα, ενώ αρκετός κόσμος έρχεται και τις καθημερινές», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαρωνικού, Πέτρος Φιλίππου, τονίζοντας ότι μετά τα Σαββατοκύριακα, γίνεται υπερπροσπάθεια για να καθαριστούν οι παραλίες και να είναι έτοιμες τη Δευτέρα.

«Κάθε καλοκαίρι προσλαμβάναμε επιπλέον προσωπικό για πυρασφάλεια, το κόψιμο των ξερών χόρτων, την καθαριότητα των παραλιών. Φέτος, δεν έγινε καμία πρόσληψη. Ενδεικτικά, η πρώην κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας, που κατακλύζεται από παραθεριστές και εκδρομείς, πέρσι απασχολούσε 35 άτομα προσωπικό, ενώ φέτος μόνο 17. Με εθελοντές έχουμε προβεί σε δύο καθαρισμούς παραλιών και του δάσους στο Λαγονήσι», τονίζει ο κ. Φιλίππου.

Παρ' όλα τα οικονομικά προβλήματα, ο δήμος Σαρωνικού έχει καταφέρει να διατίθενται δωρεάν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες σε όλες τις παραλίες της περιοχής. Επίσης, προσπαθεί να μείνουν ανοιχτές και προσβάσιμες σε όλους οι παραλίες, είτε έχουν ήδη παραχωρηθεί σε ιδιώτες, όπως στο Λαγονήσι, οπότε διεκδικούνται από τον δήμο, είτε προωθούνται προς ιδιωτικοποίηση, όπως οι Αλυκές στην Ανάβυσσο.

Δυσβάσταχτες είναι οι συνέπειες της αύξησης των παραθεριστών και στον δήμο Ωρωπού με πρωτεύων το ζήτημα της καθαριότητας, καθώς ο όγκος των απορριμμάτων έχει τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα αφενός να απαιτούνται περισσότεροι εποχικοί εργάτες και αφετέρου περισσότερες δαπάνες για τη μεταφορά και την απόθεσή τους στη χωματερή των Λιοσίων, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Γιάννης Οικονομάκος.

«Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι αυτό των ναυαγοσωστών. Η μεγάλη ακτογραμμή, περίπου 18 χιλιόμετρα, που ξεκινά από την Αγκόνα και καταλήγει στο Χαλκούτσι, απαιτεί πολύ περισσότερους ναυαγοσώστες από τους τέσσερις, που έχουν εγκριθεί για φέτος», λέει.

Η αύξηση των παραθεριστών δεν συνοδεύεται και από αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων, επισημαίνουν, επίσης, οι δήμαρχοι του λεκανοπεδίου, καθώς οι περισσότεροι λουόμενοι δεν βάζουν πλέον εύκολα το χέρι στην τσέπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr