ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμος να... πάρει κεφάλια ο Ανδρέας

Δημοσίευση 8 Αυγούστου 2011, 14:39 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έτοιμος να... πάρει κεφάλια ο Ανδρέας
Facebook Twitter Whatsapp
Ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας καταλήγει στην αποκάλυψη «βιομηχανίας πλαστών εντολών για εξετάσεις», που είχε στηθεί επί σειρά ετών στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ στον Πειραιά, η οποία έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα ακόμα μεγάλο σκάνδαλο στον χώρο της Υγείας καταλήγει στην αποκάλυψη «βιομηχανίας πλαστών εντολών για εξετάσεις», που είχε στηθεί επί σειρά ετών στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ στον Πειραιά, η οποία έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ. Το σκάνδαλο που αποκαλύπτει η «Καθημερινή» περιέχει και συστατικά «αστυνομικής» περιπέτειας, αφού στο πλαίσιο των ελέγχων εκλάπησαν στοιχεία.

To πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας βρίσκεται από την 1η Αυγούστου στα γραφεία του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου, του υφυπουργού Μιχάλη Τιμοσίδη, του γενικού γραμματέα Νίκου Πολύζου και του προέδρου του ΟΠΑΔ Κυριάκου Σουλιώτη, ενώ όλα τα επιμέρους πορίσματα ελέγχου (74 τον αριθμό) έχουν κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά και στο ΣΔΟΕ για φορολογικό έλεγχο. Και σαφώς ο έλεγχος συνεχίζεται και για τα επόμενα έτη...

Τα βασικότερα στοιχεία που προέκυψαν, σύμφωνα με την «Καθημερινή» από τον έλεγχο των επιθεωρητών, ο οποίος αφορά τρία διαγνωστικά κέντρα και 25 συμβεβλημένους -με αυτά αλλά και τον ΟΠΑΔ- γιατρούς (ακτινολόγοι, μικροβιολόγοι και καρδιολόγοι) έχουν ως εξής:

- Υπεβλήθησαν στην περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΑΔ (ΥΠΑΔ) στον Πειραιά προς εξόφληση 618 χρηματικά εντάλματα για εξετάσεις αξίας 8.049.025,59 ευρώ.

- Από αυτά ελέγχθηκαν τα 376 εντάλματα, αξίας 5.029.069,40 ευρώ. Τα υπόλοιπα εντάλματα δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν, καθώς εκλάπησαν από το αρχείο της ΥΠΑΔ Πειραιά! (αφορούσαν τουλάχιστον 11 γιατρούς συμβεβλημένους).

- Στα ελεγχθέντα εντάλματα περιλαμβάνονται 53.721 εντολές περίθαλψης, αξίας 4.257.575,37 ευρώ.

- Από αυτές, οι 51.712 (ποσοστό 96,26%) θεωρούνται πλαστές! Σημειώνεται ότι από τις συνηθέστερες «πρακτικές» για τις πλαστές ιατρικές εντολές είναι η αναγραφή ανύπαρκτου ή λανθασμένου αριθμού μητρώου ασφαλισμένων.

- Η αξία των πλαστών εντολών ανέρχεται σε 4.117.834,69 ευρώ.

- Το συνολικό ποσό, που έχει αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς καταλογισμό στους γιατρούς που εμπλέκονται, ανέρχεται στα 4.205.058,51 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακτινολόγος θα κληθεί να επιστρέψει το ποσό των 378.500 ευρώ καθώς, όπως διαπίστωσαν οι επιθεωρητές, στο σύνολο των 4.169 συνταγών για παρακλινικό έλεγχο ασφαλισμένων που εξέδωσε τα τρία χρόνια, οι 4.163 ήταν πλαστές και μόλις οι έξι γνήσιες! Σε άλλη περίπτωση διαπιστώθηκε ότι το 100% των εντολών που εξέδωσε επίσης ακτινολόγος ήταν πλαστές (2.861, συνολικής αξίας 216.613 ευρώ, που θα πρέπει να επιστραφούν).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr