ΕΛΛΑΔΑ

Στα σκουπίδια θα «πνιγεί» η Αθήνα από Οκτώβριο

Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2011, 16:56 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στα σκουπίδια θα «πνιγεί» η Αθήνα από Οκτώβριο
Facebook Twitter Whatsapp
Προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αθήνα αναμένεται να παρουσιαστούν από το τέλος της εβδομάδας και θα κλιμακωθούν στις αρχές του Οκτωβρίου, όταν προβλέπεται να φύγουν από τον τομέα καθαριότητας του δήμου συνολικά 455 εργαζόμενοι.
Προβλήματα στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην Αθήνα αναμένεται να παρουσιαστούν από το τέλος της εβδομάδας και θα κλιμακωθούν στις αρχές του Οκτωβρίου, όταν προβλέπεται να φύγουν από τον τομέα καθαριότητας του δήμου συνολικά 455 εργαζόμενοι.
Πρόκειται για συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν σταδιακά από την Παρασκευή 13 Αυγούστου έως και τις 10 Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι εκπαιδευμένοι στην αποκομιδή και μάλιστα οι 107 εξ αυτών είναι οδηγοί απορριμματοφόρων μηχανημάτων.

Οπως υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Α. Βαρελάς, ο τομέας θα παρουσιάσει πρόβλημα και είναι πολύ πιθανόν να μειωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ενδεχομένως να περιοριστούν τα δρομολόγια της αποκομιδής αφού θα μείνουν μόλις 151(συμβασιούχοι που κέρδισαν την παραμονή τους στην εργασία μέχρι το 2013) και 111 των οποίων τα δικαστήρια εκκρεμούν. Ο αριθμός αυτός των εργαζομένων δεν είναι αρκετός για μία Αθήνα που καθαρίζεται κάθε ημέρα με πολλά και πολλαπλά δρομολόγια ειδικά από τις κεντρικές και εμπορικές γειτονιές.

Η προσπάθεια του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη να επιτύχει την τριετή παραμονή των συμβασιούχων με την άδεια του υπουργού Εσωτερικών δεν είχε επιτυχή έκβαση. Στη συνέχεια κλήθηκαν σε ειδική σύσκεψη οι βουλευτές όλων των κομμάτων της Α΄ εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών . Ολοι τους στάθηκαν αλληλέγγυοι με το αίτημα του κ. Καμίνη και στη συνέχεια ο δήμαρχος ζήτησε να συναντηθεί για το ζήτημα με τον Πρωθυπουργό.

"Οι αντικρουόμενες αποφάσεις των δικαστηρίων" λέει ο κ. Βαρελάς "επιτείνουν το πρόβλημα καθώς δεν υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση στο θέμα συμβασιούχων "'. Προς το παρόν πάντως, οι διακοπές των Αθηναίων φαίνεται να σώζουν την πόλη αφού οι ανάγκες για αποκομιδή έχουν μειωθεί ακόμη και κατά 60%. Να σημειωθεί επίσης ότι ο όγκος των ημερήσιων ποσοτήτων απορριμμάτων της πόλης φτάνει (σε κανονικές ημέρες) τους 1.000 τόνους. Ποσότητα μειωμένη κατά 27% συγκρινόμενη με τα δεδομένα του 2010 , που αποδίδεται στην οικονομική ύφεση.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, ακόμη και εκείνοι που αναμένεται να αποχωρήσουν από την εργασία τους τις παραμονες του Δεκαπενταύγουστου κρούουν τον κώδωνα των κινητοποιήσεων. Αν και δεν αναφέρουν συγκεκριμένες μορφές κινητοποίησης , επιφυλάσσονται να εναντιωθούν στις όποιες αποφάσεις αμέσως μετά την επιστροφή των Αθηναίων στην πόλη τους. Αλλωστε το μείζον αυτό πρόβλημα θα αποτελέσει και το πρώτο θέμα συζήτησης που θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί αμέσως μετα τις καλοκαιρινές διακοπές, στις 29 Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr