ΕΛΛΑΔΑ

Μονάδες χορήγησης μεθαδόνης σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Δημοσίευση 9 Αυγούστου 2011, 17:55 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μονάδες χορήγησης μεθαδόνης σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Facebook Twitter Whatsapp
Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο, το Ειδικών Παθήσεων και το Παπαγεωργίου θα διαμορφωθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου νέες μονάδες χορήγησης υποκατάστατων για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις διοικήσεις νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο, το Ειδικών Παθήσεων και το Παπαγεωργίου θα διαμορφωθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου νέες μονάδες χορήγησης υποκατάστατων για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών, όπως ανακοινώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε στη Θεσσαλονίκη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τις διοικήσεις νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως εξήγησε ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ζηλίδης, στον Άγιο Παύλο, το Ιπποκράτειο και το νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων θα διαμορφωθούν μονάδες εντός των νοσοκομείων, ενώ στο Παπαγεωργίου θα δημιουργηθεί προκάτ κατασκευή στον αύλειο χώρο. Επίσης, εξετάζεται η τοποθέτηση προκάτ κατασκευής και στον Άγιο Δημήτριο.

«Είχαμε πει ότι την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να μειώνεται η λίστα αναμονής στον ΟΚΑΝΑ, καθώς η θεραπεία θα γίνει από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Στην Αθήνα προχωράει πολύ καλά το συγκεκριμένο σχέδιο, στη Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι προχωράει γρηγορότερα. Η ημερομηνία θα τηρηθεί. Η λίστα της ντροπής θα εξαλειφθεί μέσα στο φθινόπωρο», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος συνοδευόταν στη σύσκεψη από τους υφυπουργούς, Μιχάλη Τιμοσίδη και Μάρκο Μπόλαρη.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι η διανομή της μεθαδόνης από τα νοσοκομεία θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη την 1η Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα θα εφαρμοστεί το μέτρο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η χορήγηση της μεθαδόνης να γίνεται από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και τα στρατιωτικά, με μοναδική εξαίρεση τα παιδιατρικά, ακόμα και από πιστοποιημένα φαρμακεία, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Στην προσπάθεια αυτή ο υπουργός Υγείας ζήτησε τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εκπρόσωποι των περιφερειών και δήμων της Βόρειας Ελλάδας που ήταν παρόντες στη σύσκεψη χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας πολύ θετική, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επάρκεια του προσωπικού και τη φύλαξη των χώρων. «Η εμπειρία μας από τη χορήγηση μεθαδόνης τα τελευταία 12 χρόνια είναι ότι γύρω από τα άρρωστα παιδιά περιμένουν και οι έμποροι ναρκωτικών», επισήμανε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος.

«Εάν στηθούν πρόχειρες μονάδες χωρίς προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή μπορεί να μην προσφέρουν αυτά που πρέπει», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Αλληλεγγύης του δήμου Βέροιας, Τηλέμαχος Χατζηαθανασίου.

Σχετικά με τη Βόρεια Ελλάδα, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, επισήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία μονάδα χορήγησης υποκατάστατων σε κάθε νομό.

«Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε το τρίπτυχο διαθεσιμότητα θέσεων- τόσες θεραπείες όσες και οι μονάδες, προσβασιμότητα θέσεων -ο ασθενής θα θεραπεύεται στον τόπο διαμονής του και ποιότητα», είπε.

Οι μονάδες θα λειτουργούν τουλάχιστον ως το τέλος του 2011 με το υπάρχον προσωπικό των νοσοκομείων, ωστόσο, όπως υπογράμμισε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ για το 2012 υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για πρόσληψη προσωπικού, που ο ΟΚΑΝΑ έχει ζητήσει να ανέρχεται σε 117 άτομα πανελλαδικά.

Η κ. Μαλλιώρη πρόσθεσε ότι πλήρης λειτουργία των μονάδων σε όλη την Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί τον Σεπτέμβριο, «όμως το σημαντικό είναι να στείλουμε το μήνυμα σε όλη την Ελλάδα: προετοιμασία των χώρων, εκπαίδευση προσωπικού και ξεκίνημα».

Σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου ο υφυπουργός Υγείας, Μιχάλης Τιμοσίδης, υπογράμμισε ότι το υπουργείο είναι σε ετοιμότητα ήδη από τον χειμώνα. «Θέλω να καθησυχάσω τους πολίτες ότι δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό. Απλά πρέπει να λάβουμε ατομικά μέτρα υγιεινής, να προφυλαχτούμε και να προφυλάξουμε τα σπίτια μας», επισήμανε, ενώ υπενθύμισε ότι θα γίνουν αεροψεκασμοί οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί.

Στη δημιουργία ηλεκτρονικής ψηφιακής πλατφόρμας, όπου θα καταγράφονται όσοι δικαιούνται και λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Μάρκος Μπόλαρης. «Στόχος είναι να ενοποιηθούν οι βάσεις των πολλών υπουργείων και πολλών οργανισμών που μέχρι σήμερα ασυντόνιστα και ασύνδετα δίνουν προνοιακά επιδόματα ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με το σύστημα αυτό θα ελεγχθούν αυτοί που είναι διπλοεγγεγραμμένοι είτε γεωγραφικά είτε κατ’ είδος και βεβαίως θα μπορούμε στη συνέχεια να περάσουμε σε επιμέρους ελέγχους», υπογράμμισε ο κύριος Μπόλαρης, προσθέτοντας ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr