ΕΛΛΑΔΑ

Αδειάζουν τα ιδιωτικά σχολεία λόγω της οικονομικής κρίσης

Δημοσίευση 18 Αυγούστου 2011, 07:00 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Αδειάζουν τα ιδιωτικά σχολεία λόγω της οικονομικής κρίσης
Facebook Twitter Whatsapp
Η οικονομική κρίση χτύπησε και την πόρτα των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με λουκέτα και μείωση στον αριθμό των μαθητών που φτάνει μέχρι και το 25%.
Η οικονομική κρίση χτύπησε και την πόρτα των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με λουκέτα και μείωση στον αριθμό των μαθητών που φτάνει μέχρι και το 25%. Οι γονείς, και κυρίως αυτοί των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα και προτιμούν να στείλουν φέτος τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία. Αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει 7 ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και θα κλείσουν και 20 νηπιαγωγεία. Το πρόβλημα θα φανεί όμως σε όλες του τις διαστάσεις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα φαίνεται ότι:

    - Στα γυμνάσια-λύκεια η μείωση ανέρχεται περίπου στο 25%.
    - Στα μεγάλα παραδοσιακά σχολεία η μείωση είναι κάτω από 10%.
    - Στα δημοτικά η μείωση, με τα ίδια στοιχεία, φτάνει στο 10-12%.
    - Μείωση ενδιαφέροντος παρατηρείται και στα σχολεία όπου υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής.
     -Στα στοιχεία για τη μείωση των μαθητών που παρατίθενται δεν περιλαμβάνονται στοιχεία των μαθητών των σχολείων που έκλεισαν.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα δύο τελευταία χρόνια (2009-2010 και 2010-2011) εγκατέλειψαν τα ιδιωτικά περί τους 4.000 μαθητές. Αν συνυπολογιστεί και η χρονιά 2008-2009, οπότε άρχισε να εκδηλώνεται το φαινόμενο, ο αριθμός ανεβαίνει στους 17.276 μαθητές!

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία εκτιμούν ότι η κάμψη των εγγραφών στην ιδιωτική εκπαίδευση οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση αλλά και στις αυξήσεις στα δίδακτρα.

Η εικόνα διαφέρει πριν από δέκα χρόνια με τα ιδιωτικά σχολεία το 2000 να ανθίζουν. Εκείνη τη χρονιά είχαν δοθεί 58 νέες άδειες ίδρυσης σε Αττική και επαρχία και ταυτόχρονα ιδρύθηκαν 64 επιπλέον ιδιωτικά ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) σε όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα μεγαλύτερη ζήτηση υπήρχε από τους γονείς για τα ιδιωτικά λύκεια και πολύ λιγότερο για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Τότε ο αριθμός των μαθητών όλων των βαθμίδων που φοιτούσαν στην ιδιωτική εκπαίδευση ανέρχονταν στους 91.500, εκ των οποίων οι 40.973 φοιτούσαν σε γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ.

Το 2011 λουκέτο έχουν βάλει 7 σχολεία :

Εκπαιδευτήρια Καργάκου (Γυμνάσιο-Λύκειο)
Εκπαιδευτήρια Αρμούτη (Δημοτικό)
Βυζάντιο (Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο)
Ζάννειο Ηρακλείου Κρήτης (Γυμνάσιο)
Αλκίνοος Κερκύρας (Γυμνάσιο-Λύκειο)
ΙΔΕΑ Ναυπλίου (Γυμνάσιο-Λύκειο)
Εκπαιδευτήρια Καραβάνα Λάρισας (Γυμνάσιο-Λύκειο)


Πηγή: Το Έθνος

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr