ΕΛΛΑΔΑ

Στις 29 Αυγούστου οι βάσεις - Με τραγικές ελλείψεις η νέα σχολική χρονιά

Δημοσίευση 18 Αυγούστου 2011, 09:24 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στις 29 Αυγούστου οι βάσεις - Με τραγικές ελλείψεις η νέα σχολική χρονιά
Facebook Twitter Whatsapp
Στις 29 Αυγούστου ανακοινώνονται τελικά οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ ενώ ο αγιασμός της νεάς σχολικής χρονιάς ξεκινά με τρομέρες ελλείψεις τόσο στο διδακτικό προσωπικό αλλά και στα βιβλία των μαθητών των οποίων ο μεγαλύτερος όγκος δεν έχει τυπωθεί καν.
Στις 29 Αυγούστου ανακοινώνονται τελικά οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ - ΤΕΙ ενώ ο αγιασμός της νεάς σχολικής χρονιάς ξεκινά με τρομέρες ελλείψεις τόσο στο διδακτικό προσωπικό αλλά και στα βιβλία των μαθητών των οποίων ο μεγαλύτερος όγκος δεν έχει τυπωθεί καν.
Συγκεκριμένα η κυρία Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται όλα τα «βασικά βιβλία» στα σχολεία ενώ τα υπόλοιπα θα έχουν διανεμηθεί στους μαθητές ως τα μέσα του Οκτώβρη

Ελλείψεις σε ποσοστό 50% σε σχέση με πέρυσι έχουν παρουσιαστεί φέτος στις θέσεις των αναπληρωτών καθηγητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η υπουργός ανακοίνωσε ότι φέτος θα διοριστούν 600 εκπαιδευτικοί, ενώ 6.000 άτομα θα αποχωρήσουν. Ωστόσο, από τη μεριά της η υπουργός διευκρίνισε ότι οι κενές θέσεις των δασκάλων και των καθηγητών θα πληρωθούν μέχρι τις 28 Σεπτέμβρη.

«Είναι άθλος» τόνισε, «αλλά είναι όλα υπό έλεγχο. Η πολιτική κρίνεται σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και οι καπετάνιοι στην φουρτούνα φαίνονται», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας.

Νέο πρόγραμμα σπουδών σε 180 Λύκεια

Φέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε 180 λύκεια. Στο νέο αυτό πρόγραμμα τα μαθήματα μειώνονται, δίνεται βαρύτητα σε φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και γλώσσα και εισάγεται για πρώτη φορά η μέθοδος των «πρότζεκτς» (ομαδικών δηλαδή εργασιών μεταξύ μαθητών που θα βαθμολογούνται κανονικά και θα λαμβάνονται υπόψιν για την επίδοση τους). Η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα είναι καθολική το σχολικό έτος 2012-13.

Επίσης, 961 δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο πρόγραμμα των σχολείων διευρυμένου ωραρίου, που πέρυσι εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 200 σχολεία.

Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια

Την ερχόμενη Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Η επόμενη εβδομάδα επομένως θα είναι πλήρης εξελίξεων, καθώς δίνουν συνέντευξη την Δευτέρα 22 του μήνα οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδία των καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) καθώς και η κίνηση των 900 πανεπιστημιακών που τάσσονται κατά του σχεδίου Νόμου («Υπεράσπιση του δωρεάν και δημοσίου πανεπιστημίου).

Ακόμη συνάντηση έχουν την Δευτέρα για να καθορίσουν την στάση τους και οι εκπρόσωποι της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.

Πέφτουν οι Βάσεις - Οι πρώτες εκτιμήσεις

Η πλειονότητα των τμημάτων που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψήφιους θα σημειώνουν φέτος αισθητή πτώση σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ θα ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες.

Τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως τα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά, νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους.

Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν αρκετά μεγάλη πτώση.

Ωστόσο, θα υπάρξει και άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.

Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, σημειώνοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.


Πηγή: In.gr - Newpost-


Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr