ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα προνοιακά ιδρύματα

Δημοσίευση 19 Αυγούστου 2011, 13:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θεσσαλονίκη: Οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα προνοιακά ιδρύματα
Facebook Twitter Whatsapp
Στον «αέρα» βρίσκονται για ακόμη μια φορά τα 22 προνοιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί η δεύτερη δόση χρηματοδότησης, ύψους 437.000 ευρώ.
Στον «αέρα» βρίσκονται για ακόμη μια φορά τα 22 προνοιακά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ακόμα δεν έχει εκταμιευθεί η δεύτερη δόση χρηματοδότησης, ύψους 437.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη σε θέματα πρόνοιας, Έφη Βασιλειάδου, τα χρήματα για το πρώτο τρίμηνο του 2011 εκταμιεύθηκαν τον Μάιο, ενώ η δεύτερη δόση ακόμα εκκρεμεί, με αποτέλεσμα τα ιδρύματα να αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

«Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι πέρυσι, για 13 προνοιακά ιδρύματα μόνο της Θεσσαλονίκης, τα οποία φιλοξενούν περισσότερα από 500 παιδιά, δόθηκαν 4,5 εκατομμύρια ευρώ κρατικής χρηματοδότησης σε σχέση με φέτος που για τα 22 ιδρύματα όλης της κεντρικής Μακεδονίας θα δοθούν μόλις 1,9 εκατομμύρια ευρώ», εξηγεί η κ. Βασιλειάδου.

 Όπως επανέλαβε, «η βιωσιμότητα των ιδρυμάτων είναι πλέον αμφίβολη καθώς το προσωπικό είναι απλήρωτο και οι οφειλές, όπως και τα χρέη στο ΙΚΑ και τους προμηθευτές, συσσωρεύονται».


«Ηδη, βασιζόμαστε στην καλή διάθεση των εργαζομένων που προτιμούν να παραμένουν απλήρωτοι, παρά να βγουν στην ανεργία σε καιρό οικονομικής κρίσης», λέει η κ. Βασιλειάδου, διευκρινίζοντας ότι τα συγκεκριμένα ιδρύματα κάνουν αξιόλογο κοινωνικό έργο και τα περισσότερα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονται από γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Στη Θεσσαλονίκη, προβλήματα αντιμετωπίζουν το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων «Ελπίδα», το Σωματείο Αποκατάστασης και Ειδικής Αγωγής ΑΜΕΑ «Σωτήρ», το Κέντρο Ειδικής Αγωγής, η Μέριμνα Παιδιού, το Ασυλο Παιδιού, το Ιδρυμα Παίδων Τούμπας «Ελπίς», η Αγροτική Παιδική Φωλιά, ο παιδικός σταθμός «Αργώ», η Εταιρία Σπαστικών, η Σχολή Τυφλών «Ηλιος», ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων και το Σωματείο Ειδικής Αγωγής και Προστασίας ΑΜΕΑ «Η ζωή».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr