ΕΛΛΑΔΑ

Kήρυξε πόλεμο η ΓΕΝΟΠ: «Δεν εισπράττουμε το τέλος, δεν θα κόβουμε το ρεύμα»

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2011, 14:44 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Kήρυξε πόλεμο η ΓΕΝΟΠ: «Δεν εισπράττουμε το τέλος, δεν θα κόβουμε το ρεύμα»
Facebook Twitter Whatsapp
Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της κατά της κυβέρνησης και του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Φωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.
Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της κατά της κυβέρνησης και του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία θα εμποδίσει την έκδοση, αποστολή και είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, όπως και τη διακοπή ρεύματος σε όσους καταναλωτές δεν το πληρώσουν, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ν. Φωτόπουλος σε συνέντευξη Τύπου. Ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ τόνισε επίσης ότι το συνδικάτο θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της νομιμότητας του τέλους, κάλεσε τους καταναλωτές να μην το πληρώσουν σημειώνοντας ότι στο συμβόλαιο που έχουν υπογράψει με τη ΔΕΗ δεν προβλέπεται ότι η επιχείρηση θα εισέπραττε φόρους και παρουσίασε στοιχεία για εντυπωσιακή αύξηση των εντολών διακοπής ρεύματος, και των διακοπών που υλοποιήθηκαν, σε καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού.

Ο κ. Φωτόπουλος έκανε λόγο σήμερα για εκβιασμό των καταναλωτών μέσω της ΔΕΗ, με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης και ανέφερε ότι η ΓΕΝΟΠ:

-Θα εμποδίσει με κάθε τρόπο και μέσο την επεξεργασία, έκδοση και αποστολή του ειδικού τέλους στους καταναλωτές.

-Θα εμποδίσει την έκδοση εντολών διακοπής για όσους δεν πληρώσουν το τέλος.

-Θα εμποδίσει και την εκτέλεση της διακοπής ρεύματος, από τεχνικούς της ΔΕΗ ή εργολάβων.

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο να υποστούν κυρώσεις όσοι δεν εφαρμόσουν τη νομοθεσία, ο κ. Φωτόπουλος απάντησε: «Ας μας απολύσουν. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υπηρετούν τον πολίτη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΕΝΟΠ στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2011 έχουν εκδοθεί 909.872 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για συνολική οφειλή που ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι 909.000 καταναλωτές καθυστερούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό, καθώς για τον ίδιο καταναλωτή μπορεί να έχουν εκδοθεί περισσότερες από μία εντολές διακοπής.

Πάντως οι εντολές είναι αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 8μηνο του 2010 ενώ από τις 909.000 εντολές εκτελέσθηκαν οι 174.926 (+ 6,2 % από πέρυσι) καθώς οι υπόλοιποι πλήρωσαν το χρέος για να μην τους κοπεί το ρεύμα. Τέλος, από όσους έγινε διακοπή λόγω χρέους οι 114.582 πλήρωσαν και έκαναν επανασύνδεση. Οι υπόλοιποι 60.344 σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ (στους οποίους περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις που έκλεισαν) ζουν στο σκοτάδι. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι προβλέψεις στον ισολογισμό της ΔΕΗ για επισφαλείς απαιτήσεις αυξήθηκαν από 226 εκατ. το 2009 σε 413 εκατ. το 2010 και 474 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο του 2011.

Ο κ. Φωτόπουλος τάχθηκε όπως είπε κατά της γενίκευσης του τέλους και της επιβολής του χωρίς διακρίσεις και όχι κατά της φορολόγησης των εχόντων. Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο, αν ευοδωθεί ο αγώνας της ΓΕΝΟΠ και δεν εισπραχθεί το τέλος ακινήτων, να μην εισπράξει η χώρα την επόμενη δόση και να υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ζήτησε να μην τίθενται εκβιαστικά διλήμματα σε όσους αντιστέκονται. «Εκείνοι που εκβιάζουν για την επόμενη δόση, μας είπαν ότι θα βγούμε από την κρίση το 2012, ότι τα μέτρα που πήραν ήταν αρκετά και ότι η χώρα θα έβγαινε στις αγορές. Ας κοιτάξουν να εφαρμόσουν άλλες πολιτικές».

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΓΕΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega είπε ότι «οι νόμοι είναι για να υπηρετούν τους πολίτες.  Εάν ο νόμος μου επιβάλλει να κόψω το ρεύμα στον άνεργο και τον μεροκαματιάρη, τον παππού και τη γιαγιά που δεν έχει να πληρώσει αυτό το χαράτσι, ε, όχι δεν θα το κόψω, θα παρανομήσω και ας μας απολύσουν. Εδώ είμαστε να υποστούμε τις συνέπειες των πράξεών μας. Εάν είναι να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, ναι θα παρανομήσουμε».

Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ-προεδρείου της ΓΕΝΟΠ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΓΕΝΟΠ συμφώνησαν σήμερα ότι «τέτοια σκληρά μέτρα μονάχα οικονομικοί δολοφόνοι και οικονομικοί τρομοκράτες μπορούν να πάρουν» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σημερινή συνάντησή του με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το νέο χαράτσι ακίνητης περιουσίας, το οποίο περνάνε στη ΔΕΗ, μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε φοροεισπράκτορες και τιμωρούς, είναι αντισυνταγματικό, γιατί αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, σε μία βασική αρχή του Συντάγματος, ότι ο καθένας πρέπει να φορολογείται με βάση τη φοροδοτική του ικανότητα.

«Αν θέλουν λοιπόν να κόψουν σε κάποιον το ρεύμα, να το κόψουν στους εκατοντάδες μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, που χρωστάνε 30 δισ. και τους ξεμπερδεύουν με μία μικρή περαίωση, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μία κοινωνική ασπίδα προστασίας σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν και υπογράμμισε: «Μας ρωτάνε, θα στηρίξετε, θα υποκινήσετε ένα κίνημα ανυπακοής; Δεν έχει νόημα να το στηρίξουμε και να το υποκινήσουμε. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Όποιος δεν έχει, είτε του πούμε πλήρωσε, είτε δεν του το πούμε, δεν θα πληρώσει. Το ζητούμενο είναι αυτός να προστατευθεί. Το ζητούμενο είναι, λοιπόν, να φτιάξουμε αυτή την ασπίδα προστασίας. Κι εμείς λέμε ένα πράγμα. Μη διανοηθούν, μην τολμήσουν να βυθίσουν στο σκοτάδι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά φτωχών και περιθωριοποιημένων. Θα μας βρουν μπροστά τους».

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλος, δήλωσε «Σε αυτόν τον τόπο, για να υπάρχει δημοκρατία, δικαιώματα, ελευθερίες, σεβασμός στον πολίτη, κάποιοι άνθρωποι σε άλλες εποχές διώχθηκαν, απολύθηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν και κάποιοι, και τους τιμούμε υποτίθεται, αφιέρωσαν τη ζωή τους».


Σχετικό θέμα: Oργή λαού για το χαράτσι στα ακίνητα - Και ο Βενιζέλος αυξάνει τις αντικειμενικές αξίες!