ΕΛΛΑΔΑ

Eκτός Βαρέων και Ανθυγιεινών χιλιάδες εργαζόμενοι

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2011, 10:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eκτός Βαρέων και Ανθυγιεινών χιλιάδες εργαζόμενοι
Facebook Twitter Whatsapp
Αντιμέτωποι με την αύξηση, κατά 5 έτη, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα βρεθούν όσοι εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα δεν θεμελιώνουν έως το 2015 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν δουν τις ειδικότητές τους στη νέα λίστα την οποία θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας.
Αντιμέτωποι με την αύξηση, κατά 5 έτη, των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα βρεθούν όσοι εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα δεν θεμελιώνουν έως το 2015 συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δεν δουν τις ειδικότητές τους στη νέα λίστα την οποία θα ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τη δέσμευση που ανέλαβε το υπουργείο απέναντι στην τρόικα, στη νέα λίστα ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων σε ΒΑΕ δεν θα ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας, δηλαδή τα 420.000 άτομα, έναντι των περίπου 540.000 που είναι σήμερα.

Η νέα λίστα θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή, θα περιλαμβάνει το 80% των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διεργασίες για την υπαγωγή νέων ειδικοτήτων.

Ανάμεσα στους εργαζόμενους που βγαίνουν από τη λίστα είναι όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι- απασχολούμενοι σε επιχειρήσεις όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα ΒΑΕ, οι εργαζόμενοι στο χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε ορισμένους κλάδους τροφίμων, στο χώρο του μόντελινγκ, της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί), εκφωνητές ραδιοφώνου, κομμωτές, ορισμένες ειδικότητες του τουρισμού και του επισιτισμού, ταμίες σούπερ μάρκετ, βοηθοί οδηγών, φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι σε πλυντήρια, γκαράζ, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ κ.ά.

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από το σχετικό κατάλογο, σημειώνει η Ημερησία, θα ισχύσουν τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (το 65ο ή τα 40 έτη εργασίας και το 60ό) θα καταβάλλονται χαμηλότερες εισφορές, μικρότεροι μισθοί (χωρίς το επίδομα των 50 έως 200 ευρώ) και, στο μέλλον, μικρότερες συντάξεις (χωρίς την προσαύξηση των βαρέων για το χρόνο μετά τη διαγραφή τους από τη λίστα).

Ωστόσο, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ακόμη και όσοι εξαιρεθούν, εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (4.500 ένση,α, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ) ,έχρι τις 31/12/2015.

Όσοι παραμείνουν θα ακολουθήσουν τη σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης που προβλέπει ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος (ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης των προϋποθέσεων, τα όρια αυξάνονται και φθάνουν στο 60ό για πλήρη και στο 58ο για μειωμένη με 10.500 ένσημα το 2017 και στο 60ό με 4.500 ένσημα από 1/1/2015).


Πηγή: in.gr