ΕΛΛΑΔΑ

«Ψαλίδισμα» σε ολες τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ

Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2011, 08:52 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
«Ψαλίδισμα» σε ολες τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp
Nέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ζητεί η τρόικα. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τελικά αφορά υψηλότερα ποσά θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα (μείωση εφάπαξ, επιβολή νέας εισφοράς σε όλες τις συντάξεις κ.ά.).
Nέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων ζητεί η τρόικα. Το βασικό σενάριο προβλέπει η περικοπή να αφορά συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που τελικά αφορά υψηλότερα ποσά θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα (μείωση εφάπαξ, επιβολή νέας εισφοράς σε όλες τις συντάξεις κ.ά.). Στο «τραπέζι» έχει υπάρξει και μία εναλλακτική πρόταση για περικοπή στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με αντισταθμιστικά μέτρα (π.χ. περικοπές στο εφάπαξ).

Αντιθέτως φαίνεται πως χάνει έδαφος το σενάριο που προβλέπει την περικοπή μόνο όσων συντάξεων υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ. Μια τέτοια ρύθμιση θα αφορούσε περίπου το 3% των συνταξιούχων και θα απέφερε λιγότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που εκτιμάται πως δεν είναι επαρκές.

Σε περίπτωση που «κλειδώσει» η περικοπή των συντάξεων μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ και τράπεζες). Μικρότερο θα είναι το ποσοστό των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, που θα θιγεί από τις αλλαγές (περίπου 6% με 7%).

Πρέπει να σημειωθεί πως, σε περίπτωση που χρειαστούν ακόμα δραστικότερα μέτρα στο ασφαλιστικό, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα ειδική εισφορά στις συντάξεις. Ηδη υπάρχει εισφορά στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ και τώρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να επεκταθεί και σε χαμηλότερα ποσά (η εισφορά αυτή θα μπορούσε να ξεκινά από το 2% με 3% και να κλιμακώνεται).

Μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δέχονται τριπλό «χτύπημα» στο ασφαλιστικό τους καθεστώς.

Η αρχή έγινε με την περικοπή του εφάπαξ και ακολουθεί διπλό "ψαλίδι" στις συντάξεις (καθώς, εκτός από τη μείωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης).

Τέλος οι αλλαγές αυτές θα συνδυαστούν και με την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, με το ποσοστό αναπλήρωσης να πέφτει στο 20%.Πηγή: Έθνος