ΕΛΛΑΔΑ

Νέο λεξικό από τον Γιώργο Μπαμπινιώτη

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 16:49 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Νέο λεξικό από τον Γιώργο Μπαμπινιώτη
Facebook Twitter Whatsapp
Διακόσιες πενήντα χιλιάδες λέξεις μαζί με 500 σχόλια «παρελαύνουν» από το νέο λεξικογραφικό έργο για συνώνυμα και αντώνυμα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που εξέδωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Διακόσιες πενήντα χιλιάδες λέξεις μαζί με 500 σχόλια «παρελαύνουν» από το νέο λεξικογραφικό έργο για συνώνυμα και αντώνυμα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που εξέδωσε ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Το νέο λεξικό σχεδιάστηκε και συντάχθηκε για να δίνει απαντήσεις στον χρήστη του, κάθε φορά που εκείνος αναζητά μία συναφή λέξη, ώστε να μην επαναλάβει κάποια που έχει ήδη χρησιμοποιήσει.

«Πρόκειται για έναν λεξιλογικό θησαυρό», όπως αναγράφεται και στο καλαίσθητο εξώφυλλο του λεξικού, που έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ομιλητών της Ελληνικής για γλωσσική ευστοχία, ακρίβεια, ποικιλία και επικοινωνιακή αποτελεσματικότητα.

«Είναι μία πνευματική αναλαμπή», χαρακτήρισε ο καθηγητής στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του δημιουργήματός του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Στοά του Βιβλίου, «που μας δίνει μία αισιοδοξία, ότι θα ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές που μαστίζουν τη χώρα και ότι θα ξαναβρούμε τον εαυτό μας».

«Επειδή στη γλώσσα και την επικοινωνία μας σκεπτόμαστε με ομοιότητες και διαφορές, αφού έτσι είναι οργανωμένη η γλώσσα στο μυαλό μας, πρέπει να ξέρουμε ποιες λέξεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντί άλλης ή να γνωρίζουμε την αντίθετή της", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαμπινιώτης.

Τα βασικότερα χαρακτηριστικά του λεξικού είναι η μεγάλη ποικιλία συνωνύμων και αντωνύμων, τα 500 σχόλια που εξηγούν τις διαφορές σημασιολογικά συγγενών λέξεων, καθώς επίσης και η διάκριση σημασιών ώστε να βοηθούν τον χρήστη να επιλέξει την καταλληλότερη λέξη. Σημαντική βοήθεια επιπλέον παρέχουν τα επιλεγμένα παραδείγματα χρήσεως των λέξεων και οι σημασιολογικοί χαρακτηρισμοί της χρήσης των συνωνύμων και αντωνύμων.

«Χρειαζόμαστε τέτοια χρηστικά εργαλεία για να μπορούμε να ανεβάζουμε την ποιότητα της δουλειάς μας, της γλωσσικής, που σημαίνει να καλλιεργούμε περισσότερο την εκφραστική μας ικανότητα και την αντίληψή μας για τον κόσμο», τόνισε ο διακεκριμένος γλωσσολόγος.

Το Λεξικό Συνωνύμων- Αντωνύμων της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, που είναι και το 6ο κατά σειρά λεξικό του καθηγητή, είναι έργο που διευρύνει και εμπλουτίζει τη γνώση και τη χρήση της γλώσσας, αφού μέσα από τις χιλιάδες των συνωνύμων-αντωνύμων αναδεικνύεται ο λεξικολογικός θησαυρός της ελληνικής γλώσσας.