ΕΛΛΑΔΑ

Η ΗRW κατηγορεί τη Frontex για παραβίαση δικαιωμάτων μεταναστών στην Ελλάδα

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2011, 17:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η ΗRW κατηγορεί τη Frontex για παραβίαση δικαιωμάτων μεταναστών στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp
Την εμπλοκή της κοινοτικής υπηρεσίας για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων των κρατών - μελών της Frontex, σε περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων κρατουμένων μεταναστών στην Ελλάδα, καταγγέλλει σε έκθεσή της, που δημοσιοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες, η οργάνωση Human Rights Watch.
Την εμπλοκή της κοινοτικής υπηρεσίας για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων των κρατών - μελών της Frontex, σε περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων κρατουμένων μεταναστών στην Ελλάδα, καταγγέλλει σε έκθεσή της, που δημοσιοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες, η οργάνωση Human Rights Watch. Η έκθεση στηρίζεται σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν 65 μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2010 και τον Φεβρουάριο του 2011, καθώς και σε συνεντεύξεις Ελλήνων αστυνομικών υπαλλήλων και υπαλλήλων της Frontex.

Στην έκθεση αναφέρεται ενδεικτικά ότι στο αστυνομικό τμήμα Φερών, κρατούνταν 97 άτομα τη στιγμή της επίσκεψης της Human Rights Watch, παρ' ότι ο ανώτατος αριθμός κρατουμένων που μπορούσε να φιλοξενήσει, σύμφωνα με δηλώσεις της αστυνομίας, ήταν μόλις 30.

Στο κέντρο κράτησης μεταναστών στο Φυλάκιο, η Human Rights Watch διαπίστωσε ότι ασυνόδευτα παιδιά τελούσαν υπό κράτηση μαζί με ενήλικες, με τους οποίους δεν είχαν καμία συγγένεια, σε κελιά, όπου επικρατούσαν συνθήκες συνωστισμού.

«Παρά το γεγονός ότι η παρούσα έκθεση επικεντρώνεται πρωτίστως στην ευθύνη που έχει η Frontex, να μην συνεργεί σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτό δεν απαλλάσσει τις ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Μπιλ Φρέλικ, διευθυντής του Προγράμματος Προσφύγων της Human Rights Watch.

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης και να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της για μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου», τόνισε.

Σειρά ερωτήσεων για τις ευθύνες της Frontex στη συγκεκριμένη υπόθεση δέχθηκε σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, o εκπρόσωπος της Επιτροπής Μικέλε Τσερκόνε, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της επιτρόπου για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ, απέρριψε τις κατηγορίες της Human Rights Watch για ευθύνη της Frontex σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να γίνεται σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων της κοινοτικής υπηρεσίας και των ελληνικών αρχών.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να κάνει χρήση όλων των μέσων που διαθέτει, προκειμένου να ασκήσει πίεση στις ελληνικές αρχές για βελτίωση της κατάστασης.