ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα-σοκ στα διεθνή ΜΜΕ

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 08:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τα μέτρα-σοκ στα διεθνή ΜΜΕ
Facebook Twitter Whatsapp
To νέο πακέτο μέτρων-σοκ που επικυρώθηκαν χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή αποτελούν βασικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.
To νέο πακέτο μέτρων-σοκ που επικυρώθηκαν χθες από την Κυβερνητική Επιτροπή αποτελούν βασικό θέμα στα διεθνή ΜΜΕ. Το πρακτορείο Reuters τονίζει στην αναφορά του ότι «Η Ελλάδα σκληραίνει τα μέτρα λιτότητας, το ΔΝΤ προειδοποιεί τις Τράπεζες», επισημαίνοντας ότι η χώρα μας υιοθέτησε νέα μέτρα λιτότητας με στόχο την εκταμίευση της επόμενης δόσης του πακέτου βοήθειας, που θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης αποτελεί απειλή για τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Το άρθρο αναφέρει τα νέα επαχθή μέτρα, επικαλούμενο την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου.

«Η Ελλάδα προχωρά σε μειώσεις συντάξεων και μείωση του Δημόσιου τομέα» είναι ο τίτλος της αναφοράς της Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά την ανακοίνωση νέων μέτρων ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση από την τρόικα. Το δημοσίευμα αναφέρει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου πριν την εξάωρη συνεδίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπως και τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου με την ανακοίνωση των μέτρων. Η εφημερίδα κάνει εκτανή αναφορά στα μέτρα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Οι Financial Times τονίζουν ότι «Η Ελλάδα ανακοίνωσε νέα μέτρα λιτότητας», σημειώνοντας ότι η Αθήνα κάνει προσπάθεια, ώστε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών της.

«Οι περικοπές στην Ελλάδα πυροδοτούν απεργίες και διαμαρτυρίες» αναφέρει το BBC, το οποίο υπογραμμίζει ότι νέες διαδηλώσεις αναμένονται στην Ελλάδα, ως απάντηση στα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Γίνεται αναφορά στην απεργία σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί, καθώς σε αυτήν της ΑΔΕΔΥ, με το δημοσίευμα να επισημαίνει τα επαχθή μέτρα που αποφασίστηκαν στην Κυβερνητική Επιτροπή.

Το CNN αναφέρει ότι «Η Ελλάδα ανακοίνωσε νέες περικοπές». Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη νέες περικοπές, ώστε να εξασφαλίσει την εκταμίευση της επόμενη δόσης από το πακέτο στήριξης, αφού η υπερχρεωμένη χώρα παλεύει να βγει από το τούνελ, τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται και την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση: «Ανήκουστα τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Βενιζέλος στα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων. Σκληρές περικοπές μέχρι και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων – κάτι που δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες».
 
Η Süddeutsche Zeitung από την πλευρά της σημειώνει: «Μια τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια; Ή μια τελευταία ευκαιρία; Οι επόμενες εβδομάδες θα το δείξουν. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ελληνικός τύπος, η κυβέρνηση σκοπεύει να χτυπήσει επιτέλους το κακό στη ρίζα του: στον διογκωμένο, αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Το όφελος θα ήταν διπλό: αφενός η τερατώδης γραφειοκρατία στερεί από το κράτος τους πόρους που τόσο χρειάζεται. Αφετέρου μέρος του μηχανισμού αυτού εμποδίζει τις επενδύσεις.

Η εφημερίδα συνεχίζει: «Την ίδια ώρα όμως θα ήταν και ένα μήνυμα προς τη μεγάλη πλειοψηφία των οργισμένων ανυπεράσπιστων, που μέχρι τώρα σηκώνουν το βάρος των περικοπών: θα πρέπει να πληρώσουν πλέον και οι προνομιούχοι. Τα φιλόδοξα σχέδια ΕΕ και ΔΝΤ όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν στραγγαλίζοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία. Οι φόροι μπορούν να αυξηθούν εν μια νυκτί, η εξυγίανση της κατεστραμμένης οικονομικής διοίκησης όμως χρειάζεται μήνες. Ακόμη και σε τομείς όπου η κυβέρνηση έχει τη βούληση να βάλει μια τάξη, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια "άρρωστη" δικαιοσύνη και με μια γραφειοκρατία που συχνά τορπιλίζει το κυβερνητικό έργο. Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Εάν η κυβέρνηση δείξει ότι έχει επιτέλους ξυπνήσει, θα πρέπει να της δοθεί».Bαγγέλης Βιτζηλαίος


(Πηγή: Με πληροφορίες από Deutsche Welle)