ΕΛΛΑΔΑ

Μία κοινωνική πρωτοβουλία της Γιάννας με τον Κλίντον

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 12:15 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μία κοινωνική πρωτοβουλία της Γιάννας με τον Κλίντον
Facebook Twitter Whatsapp
Πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Νέα Υόρκη η ετήσια συνάντηση του Clinton Global Initiative (CGI). Η CGI δημιουργήθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Μπιλ Κλίντον και σκοπό την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων γύρω από κοινωνικά θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Νέα Υόρκη η ετήσια συνάντηση του Clinton Global Initiative (CGI). Η CGI δημιουργήθηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Μπιλ Κλίντον και σκοπό την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων γύρω από κοινωνικά θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Στη φετινή συνάντηση του CGI, η Γιάννα Αγγελοπούλου ανακοίνωσε την πρωτοβουλία Global Public Leaders Program, ένα πρόγραμμα που σκοπό έχει την υποστήριξη εκλεγμένων ηγετών, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν μετά την αποχώρηση από το αξίωμά τους.

Στην τοποθέτησή της η Γιάννα Αγγελοπούλου υπογράμμισε «την ανάγκη αξιοποίησης του πολιτικού και διανοητικού κεφαλαίου ανθρώπων, που έχουν ασκήσει ηγεσία στον τόπο τους και έχουν με τη στάση και το έργο τους, τη δράση και τα αποτελέσματά της, σημαντικά προσφέρει. Με πολλούς τρόπους», επισήμανε, «το κεφάλαιο αυτό είναι πολυτιμότερο από τα χρήματα». Είναι ένα πρόγραμμα, σημείωσε, «προκειμένου εκλεγμένοι ηγέτες με σημαντική προσωπικότητα να έχουν τη δυνατότητα να υπηρετούν το κοινό καλό από άλλες θέσεις».
Στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία αυτή, δήλωσε ότι «το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους ηγέτες να αποχωρήσουν από το αξίωμά τους χωρίς να χάσουν την ικανότητά τους να υπηρετούν την ανθρωπότητα».

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα προβλέπει:

•       Στο Harvard Kennedy School of Government, αναπτύσσεται το πρόγραμμα που υποστηρίζει η Γιάννα Αγγελοπούλου προκειμένου έτσι να δοθεί η ευκαιρία σε ηγέτες υψηλού επιπέδου, που έχουν αποχωρήσει από τα δημόσια αξιώματα που κατείχαν, να περάσουν ένα διάστημα στο Harvard, να μοιραστούν την εμπειρία τους και τις γνώσεις τους, να κάνουν έρευνα και να σχεδιάσουν την επόμενη φάση της προσφοράς τους στο δημόσιο βίο.
•       Σε συνεργασία με το Club of Madrid, το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα υποστήριξης σε ηγέτες που έχουν αποχωρήσει από το αξίωμά τους και βρίσκονται σε προπαρασκευαστική φάση για τα επόμενα βήματα της δημόσιας παρουσίας τους.
•       Αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος είναι η δυνατότητα που τους παρέχεται να συνδεθούν με το δίκτυο του Clinton Global Initiative, και σε αντάλλαγμα να αναπτύξουν τα δικά τους προγράμματα στο πλαίσιό του. Αυτό διασφαλίζει ότι το πρόγραμμα θα αποκτήσει πολλαπλασιαστική δράση.


Σχετικά με το Clinton Global Initiative
Ιδρύθηκε το 2005 από τον Πρόεδρο Clinton με σκοπό να παρακινήσει τους παγκόσμιους ηγέτες να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν καινοτόμες λύσεις σε μερικά από τα πιο πιεστικά παγκόσμια προβλήματα. Από το 2005, τις ετήσιες συναντήσεις του CGI έχει φέρει σε επαφή 150 πρώην και νυν αρχηγούς κρατών, 18 κατόχους Νόμπελ, εκατοντάδες από τους πιο επιτυχημένους επικεφαλής επιχειρήσεων, επικεφαλής ιδρυμάτων, σημαντικούς χορηγούς ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών, ανώτατα στελέχη των πιο επιτυχημένων μη κυβερνητικών οργανισμών, και διακεκριμένες προσωπικότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αυτά τα μέλη του CGI έχουν αναλάβει πάνω από 2000 πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν ήδη βελτιώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε πάνω από 180 χώρες. Όταν αυτές οι πρωτοβουλίες υλοποιηθούν πλήρως εκτιμάται ότι θα έχουν αξία πάνω από 63 δισεκατομμύρια.

Σχετικά με το Club of Madrid
Tο Club of Madrid είναι ένας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται από 80 δημοκρατικά εκλεγμένους πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς από 56 διαφορετικές χώρες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγκοσμίως φόρουμ πρώην ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, που σκοπό έχει να ανταποκριθεί σε μια διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη για υποστήριξη μεταξύ ηγετών σε δύο τομείς: δημοκρατική ηγεσία και διακυβέρνηση, και ανταπόκριση σε καταστάσεις κρίσεων. Ο σκοπός των δράσεων αυτών είναι κοινός: είναι η αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η δημοκρατία, καθώς και η οικοδόμηση λειτουργικών και ανοικτών κοινωνιών, όπου η εμπειρία των μελών του Club of  Madrid είναι ανεκτίμητη.