ΕΛΛΑΔΑ

Εκδήλωση για την αποχώρηση του αντιπροέδρου του ΣτΕ Γ. Σταυρόπουλου

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 17:46 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εκδήλωση για την αποχώρηση του αντιπροέδρου του ΣτΕ Γ. Σταυρόπουλου
Facebook Twitter Whatsapp
Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαιωάννου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, πανηγυρική συνεδρίαση, προς τιμή του αποχωρήσαντα αντιπρόεδρου Γεώργιου Σταυρόπουλου.
Παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαιωάννου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, πανηγυρική συνεδρίαση, προς τιμή του αποχωρήσαντα αντιπρόεδρου Γεώργιου Σταυρόπουλου.

Ο 65χρονος Γ.Σταυρόπουλος, ο οποίος ήταν ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τον περασμένο Ιούλιο (2010) παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα, προκειμένου να αναλάβει νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γεώργ. Παπανδρέου. Θέση την οποία κατείχε η καθηγήτρια Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Γλυκερία Σιούτη και από την οποία παραιτήθηκε.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτης Πικραμμένος, η αντιπρόεδρος Αικατερίνη Συγγούνα, ο Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γ. Σωτηρέλης, ο αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) Νικ. Μαυρίκας, όπως και ο δικηγόρος Δημ. Πανταρώτας αναφέρθηκε στη προσφορά του κ.Σταυρόπουλου στη Δικαιοσύνη και ειδικά κατά την 10ετή παραμονή του ως προέδρου του Γ΄Τμήματος, αλλά και στη συμβολή του στη νομολογία που διαμορφώθηκε το διάστημα αυτό.

Επίσης, αναφέρθηκαν στην δικαστική του πορεία, στα χρόνια που δίδαξε στην Εθνική Σχολή Δικαστών, αλλά και για το διάστημα που διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ.Πικραμμένος στην ομιλία του τόνισε ότι "αναπάντεχα ''χάσαμε'' έναν συνάδελφο" τον Γ. Σταυρόπουλο, ο οποίος αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε. Ο κ.Πικραμμένος ανέφερε ότι, ο αποχωρήσας με επιτυχία ανήλθε τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης και έγινε το κεντρικό πρόσωπο στο Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην νομολογία του Τμήματος αυτού.

Ο Γ. Σταυρόπουλος, κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: "Για να διατηρηθεί το κύρος του Συμβουλίου της Επικρατείας θα πρέπει να αλλάξει καίρια. Πρέπει κυρίως, να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, με δραστική αλλαγή τόσο της νοοτροπίας των δικαστών του, αλλά και με θεσμικές κανονιστικού χαρακτήρα επιλογές, που είναι τώρα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ. Οι κατευθύνσεις είναι γνωστές. Χρειάζεται όμως καταπολέμηση της τάσης για αδράνεια και θάρρος στις νομοθετικές επιλογές που θα ακολουθήσουν. Το εύχομαι αλλά και το ελπίζω".

Στην εκδήλωση, εκτός του υπουργού Δικαιοσύνης παραβρέθηκαν οι πρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ι. Καραβοκύρης και Φ. Γεωργακόπουλος αντίστοιχα, οι αντιπρόεδροι του ΣτΕ Κ. Μενουδάκος, Σωτ. Ρίζος, Φιλ. Αρναούτογλου, Δημ. Πετρούλιας, Αθ. Ράντος, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, Αικατερίνη Συγγούνα και Μαίρη Σαρπ, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παν. Νικολούδης, ο αντιπρόεδρος του ΑΠ Αθ. Κουτρουμάνης και ο αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Νικ. Μαρίκας.

Ο Γ.Σταυρόπουλος γεννήθηκε το 1946 και εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Σεπτέμβριο του 1971. Στο βαθμό του αντιπροέδρου προήχθη τον Ιούνιο του 1999, ενώ θα αποχωρούσε από το δικαστικό σώμα (εάν δεν παραιτείτο) σε δύο χρόνια.