ΕΛΛΑΔΑ

Έντεκα συλλήψεις για την απάτη στην Εθνική Ασφαλιστική με λεία 1 εκατ. ευρώ

Δημοσίευση 22 Σεπτεμβρίου 2011, 18:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έντεκα συλλήψεις για την απάτη στην Εθνική Ασφαλιστική με λεία 1 εκατ. ευρώ
Facebook Twitter Whatsapp
Έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου έντεκα άτομα, ενώ κατηγορείται ένας ακόμα για την απάτη με τα εικονικά τροχαία στην Εθνική Ασφαλιστική. Σε 182 ύποπτους φακέλους ζημιών που εξετάσθηκαν διαπιστώθηκε ζημιά 1.172.136 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλους φακέλους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Έχουν συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου έντεκα άτομα, ενώ κατηγορείται ένας ακόμα για την απάτη με τα εικονικά τροχαία στην Εθνική Ασφαλιστική. Σε 182 ύποπτους φακέλους ζημιών που εξετάσθηκαν διαπιστώθηκε ζημιά 1.172.136 ευρώ. Η έρευνα συνεχίζεται και σε άλλους φακέλους από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Κύκλωμα από υπαλλήλους ασφαλιστικής εταιρείας, πραγματογνώμονες, ασφαλιστικούς πράκτορες καθώς και έναν ιδιοκτήτη συνεργείου επισκευής αυτοκινήτων, το οποίο καταχράσθηκε μεγάλο χρηματικό ποσό από την Εθνική Ασφαλιστική με ανύπαρκτες, εικονικές ή υπερκοστολογημένες ζημιές σε οχήματα εξαρθρώθηκε, χθες (21.09.11) στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από πολυήμερες έρευνες της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Στην εξάρθρωση του κυκλώματος συνέδραμαν κλιμάκια της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ σημαντικός ήταν ο ρόλος των αρμόδιων ελεγκτών της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στον εντοπισμό των ενδείξεων για τη δράση του κυκλώματος και στην μετέπειτα υποστήριξη των αστυνομικών ερευνών.

Στις 182 ενδεικτικές υποθέσεις – φακέλους που εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε η παράνομη είσπραξη αποζημιώσεων, συνολικού ύψους 1.172.136 ευρώ, που προέκυψαν από εικονικές ή ανύπαρκτες ζημιές οχημάτων από τροχαία ατυχήματα, κακόβουλες ενέργειες τρίτων, βλάβες από φυσικές καταστροφές, θραύσεις κρυστάλλων κλπ.

Επίσης, όπως διαπιστώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις, σε πραγματικές ζημιές οχημάτων που είχαν κοστολογηθεί και είχαν εισπραχθεί κανονικά τα αντίστοιχα ποσά από τους δικαιούχους, τα μέλη του κυκλώματος είχαν εισπράξει μεγαλύτερα ποσά, ως αποζημιώσεις, εν αγνοία των δικαιούχων.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας των 182 ύποπτων φακέλων περατώθηκε και η πρώτη φάση των αστυνομικών ερευνών, που άρχισαν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2011, ύστερα από σχετική καταγγελία των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο έλεγχος και άλλων φακέλων στο Υποκατάστημα Εθνικής Ασφαλιστικής στη Θεσσαλονίκη, από τους αρμόδιους ελεγκτές της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος για τον εντοπισμό και άλλων παρομοίων περιπτώσεων συνεχίζεται.

Η δράση του κυκλώματος - εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προσδιορίζεται τουλάχιστον από το έτος 2008, αφορούσε στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων της Εθνικής Ασφαλιστικής και συμμετείχαν, από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα, δώδεκα άτομα. Ειδικότερα, πέντε υπάλληλοι του Τομέα Ζημιών και Αναλήψεων του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, δύο συμβεβλημένοι πραγματογνώμονες, δύο ασφαλιστικοί πράκτορες, καθώς και ένας ιδιοκτήτης συνεργείου αποκατάστασης ζημιών οχημάτων και πώλησης ανταλλακτικών με δύο συγγενικά του πρόσωπα.

Οι έντεκα (11) από τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα εξαπάτησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχουν συλληφθεί στο όρια του αυτοφώρου, ενώ ένας ακόμα, που κατηγορείται για συμμετοχή στο κύκλωμα, δεν συνελήφθη καθόσον δεν συνέτρεχαν τα κριτήρια της αυτόφωρης διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας αστυνομικής επιχείρησης, που εκδηλώθηκε ταυτόχρονα, από χθες το πρωί σε πολλές περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκαν είκοσι τέσσερις (24) έρευνες σε σπίτια, επιχειρήσεις, γραφεία, καταστήματα, συνεργεία επισκευής οχημάτων, εξοχικές κατοικίες, παρουσία δέκα (10) Εισαγγελικών Λειτουργών.

Ειδικότερα, από την έρευνα που έγινε, στην Αθήνα αλλά και στο Υποκατάστημα της Ασφαλιστικής Εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, στους 182 ύποπτους φακέλους ζημιών, διαπιστώθηκε ότι:

Σε 110 φακέλους έχουν επισυναφθεί 450 πλαστά τιμολόγια, συνολικού ποσού 683.811,10 ευρώ, τα οποία φέρονται ότι εκδόθηκαν από 11 συνεργεία αυτοκινήτων, εκ των οποίων τα 10 είναι ανύπαρκτα.

Σε 50 φακέλους, που αφορούν σε αποζημιώσεις συνολικού ποσού 288.182 ευρώ, έχουν επισυναφθεί, στην αντίστοιχη Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης,  φωτογραφίες οχημάτων που απεικονίζουν την ίδια ζημία.


Οι έντεκα συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελλειοδικών Θεσσαλονίκης και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή για να απολογηθούν.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν, κατά περίπτωση, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, την απάτη σε συνδυασμό με τις διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου, την πλαστογραφία, καθώς και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.