ΕΛΛΑΔΑ

Διαφωνούν στον τρόπο εκλογής των Διοικήσεων οι πρυτάνεις – Έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 11:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Διαφωνούν στον τρόπο εκλογής των Διοικήσεων οι πρυτάνεις –  Έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια
Facebook Twitter Whatsapp
Η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνήλθε την Παρασκευή μετά την πρώτη Διοικητική Πράξη εφαρμογής του Νόμου-Πλαίσιο, «διαπιστώνει τα αδιέξοδά του και επιβεβαιώνει την ομόθυμη στάση της για την προάσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου». Την ίδια στιγμή εκ νέου έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια εξέφρασε η σύνοδος.
Η Σύνοδος των πρυτάνεων, που συνήλθε την Παρασκευή μετά την πρώτη Διοικητική Πράξη εφαρμογής του Νόμου-Πλαίσιο, «διαπιστώνει τα αδιέξοδά του και επιβεβαιώνει την ομόθυμη στάση της για την προάσπιση του δημόσιου και αυτοδιοικούμενου Πανεπιστημίου». Την ίδια στιγμή εκ νέου έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια εξέφρασε η σύνοδος.

Όπως σημειώνουν στην απόφαση τους οι πρυτάνεις «η εξέλιξη της διαδικασίας για την εκλογή των νέων Διοικήσεων με εκλογικό σύστημα αγνώστου περιεχομένου, με άδηλους κανόνες και με διορισμένες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εφορευτικές επιτροπές, συνιστά θεσμική εκτροπή. Τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει σε απάντηση το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, προκαλούν την πανεπιστημιακή κοινότητα και κλιμακώνουν την ήδη υφιστάμενη ένταση. Οι εκβιασμοί και οι απειλές για διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης, για μη απονομή πτυχίων, για απώλεια της εξεταστικής περιόδου και του εξαμήνου αποκαλύπτουν το βαθύ έλλειμμα ουσιαστικής εκπαιδευτικής πολιτικής».

Οι πρυτάνεις, πάντως, δηλώνουν ότι «τα Ακαδημαϊκά Όργανα των Ιδρυμάτων θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που αφορούν στην απονομή των πτυχίων, την εξεταστική περίοδο και το εξάμηνο, στο πλαίσιο της αυτοτέλειάς τους και σύμφωνα με τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε Ιδρύματος».

Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την αφαίρεση των σχετικών αρμοδιοτήτων από τις πρυτανικές αρχές που, όπως λένε «δίδει έδαφος σε δυνάμεις και πρακτικές που απειλούν τις δημοκρατικές κατακτήσεις και την Ακαδημαϊκή μας παράδοση».

Τέλος, «η Σύνοδος εκφράζει τη ριζική της αντίθεση σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο εργασιακής εφεδρείας ή απόλυσης προσωπικού των πανεπιστημίων, που ισοδυναμεί με αδυναμία λειτουργίας τους. Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται και η οικονομία της χώρας καταρρέει, τα πανεπιστήμια αγωνίζονται για να μείνουν όρθια. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη Δ.Ε.Π., φοιτητές και εργαζόμενους, να υπερβούν τις τεχνητές πολώσεις και με συμμετοχή, συνοχή και αλληλεγγύη να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη Ακαδημαϊκή και Διοικητική λειτουργία των Ιδρυμάτων».

Εν τω μεταξύ,  μειώνονται οι καταλήψεις στα Ιδρύματα. Ωστόσο πολλοί φοιτητές επιμένουν, παρά τον κίνδυνο να χαθούν εξεταστική και εξάμηνο.

Το πρωί, στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο όπου έδιναν εξετάσεις οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών -στο μοναδικό τμήμα του ΕΜΠ που σταμάτησε η κατάληψη- συγκεντρώθηκαν ορισμένοι φοιτητές και εμπόδισαν τους συναδέλφους τους να ολοκληρώσουν την εξέταση, βγάζοντας τους από τις αίθουσες.

Η σύγκλητος του Ιδρύματος άρχισε να συνεδριάζει, αλλά αναγκάστηκε μετά από λίγο να διακόψει, εξαιτίας της εισόδου στην αίθουσα συνεδρίασης των φοιτητών που είναι υπέρ των καταλήψεων.

Σε σχετική ανακοίνωση του ο πρύτανης Σ. Σιμόπουλος, σημείωνει : “Σήμερα Παρασκευή και περί ώρα 7 το πρωί κατελήφθη το κτίριο Γκίνη στις εγκαταστάσεις της Πατησίων, όπου στις 8.30 είχαν προγραμματιστεί εξετάσεις της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών. Συνεκλήθη έκτακτο Πρυτανικό Συμβούλιο στις 8.30 και έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 9.30 για την αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο