ΕΛΛΑΔΑ

Stern: Xωρίς τέλος το «πάρτι» των φοροφυγάδων στην Ελλάδα

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 12:59 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Stern: Xωρίς τέλος το «πάρτι» των φοροφυγάδων στην Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp
«Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία, ωστόσο οι πλούσιοι βγάζουν την περιουσία τους στο εξωτερικό. Οι πολιτικοί μαίνονται, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Και οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό Stern, ενώ την ίδια ώρα, το αμερικανικό Time στην ιστοσελίδα του αναρωτιέται «μήπως η λιτότητα στην Ελλάδα έχει "παραπάει».
«Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία, ωστόσο οι πλούσιοι βγάζουν την περιουσία τους στο εξωτερικό. Οι πολιτικοί μαίνονται, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Και οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό Stern, ενώ την ίδια ώρα, το αμερικανικό Time στην ιστοσελίδα του αναρωτιέται «μήπως η λιτότητα στην Ελλάδα έχει "παραπάει». Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού κάνει αναφορά στην περίπτωση του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, όταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εφοπλιστής της Ελλάδας βρέθηκε στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών και δύο ημέρες μετά την κλήση των Αρχών για τακτοποίηση της οφειλής του, σύμφωνα με διαρροή της ΕΥΠ, εκείνος μετέφερε στην Ελβετία 600 εκατ. ευρώ. Ηταν ένα είδος προειδοποίησης του δισεκατομμυριούχου ότι θα ήταν καλύτερα να τον αφήσουν στην ησυχία του, παρά να μεταφέρει το σύνολο των επιχειρήσεών του στο εξωτερικό.

Το περιοδικό αναφέρει ότι «όλα παραμένουν όπως ήταν παλιά: O λαός θα πρέπει να κάνει οικονομίες, ενώ εκείνος που έχει χρήματα και διασυνδέσεις δεν έχει τίποτα να φοβάται». Παράλληλα, φιλοξενεί και δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, διευθυντή του ΙΟΒΕ, ο οποίος παρατηρεί: «Είμαστε μια φτωχή χώρα των πλούσιων ανθρώπων. Και αυτοί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, επειδή λείπει η πολιτική βούληση. Εδώ συνεχίζει να κυριαρχεί το πελατειακό σύστημα. Τα συμφέροντα της πολιτικής και της οικονομίας είναι στενά συνυφασμένα, και οι πολιτικοί δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν αυτό το καθεστώς».

«Αλλά δεν έπιασαν κανένα μεγάλο ψάρι», λέει. «Δεν ξέρω κανέναν που να καταδικάστηκε. Οι μικρομεσαίοι επωμίζονται το βάρος. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αποτελεί ένα δηλητήριο για την κοινωνία, που θα ζητήσει να εκδικηθεί» πρόσθεσε.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε πρακτικό επίπεδο, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Νικόλας Λέκκας δηλώνει στο περιοδικό: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη χρεοκοπήσει. Τώρα εφαρμόζουμε αυστηρά τους νόμους», ενώ ταυτόχρονα βγάζει μια λίστα και λέει: «Να ένας γιατρός. Σε επτά χρόνια έχει φορολογηθεί συνολικά για 172.000 ευρώ, ενώ στον λογαριασμό του διαθέτει 5,5 εκατ. ευρώ».

Ο νέος διευθυντής, σύμφωνα με το άρθρο, ακολουθεί την πορεία του προκατόχου του Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος με την έναρξη της κρίσης δήλωνε στα μέσα ενημέρωσης ότι το πάρτι και ο καιρός που οι φοροφυγάδες κατέφευγαν σε βουλευτές ή στον υπουργό οικονομικών έχουν πια παρέλθει. 

Οι Έλληνες χρωστούν συνολικά 41 δισ. ευρώ στο κράτος από φοροδιαφυγή. Ήδη ανακοινώθηκε λίστα με 8.000 επιχειρήσεις, οι οποίες μαζί με ακόμα 6.500 πολίτες αφορούν το 90% των συνολικών οφειλών. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έδειχνε αυτή τη λίστα, λέγοντας: «Λεφτά υπάρχουν». Τώρα, ακόμα και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τα Νέα» μιλά για «λίστα-φαντασμάτων», όπως υποστηρίζει το περιοδικό.

Τime: «Ελληνική κρίση: Μήπως τα μέτρα είναι πολλά»;

Εκτενή αναφορά στις τελευταίες οικονομικοπολιτικές εξελίξεις κανει η ιστοσελίδα του αμερικανικού περιοδικού Time, με τα νέα μέτρα που αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή να βρίσκονται στο επίκεντρό της. Το δημοσίευμα τονίζει τη βαθιά ύφεση της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας των συνεχών μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, βάσει των επιταγών της τρόικας, ενώ σημειώνονται λεπτομερώς οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί, επίσης, τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Β. Βενιζέλου περί κινδύνου «αργεντινοποίησης» της Ελλάδας. Το Τime κάνει εκτενή αναφορά στις νέες περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, καθώς και στην εκτίναξη του ποσοστού της ανεργίας, ενώ συμπεριλαμβάνει και δηλώσεις του συνταγματολόγου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γιώργου Κατρούγαλου, πρώην υποστηρικτή του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θεωρεί τα μέτρα «ανήθικα» και τους πολίτες καταδικασμένους, αφού οι κόποι τους δύσκολα θα πιάσουν τόπο.Πηγή: Το Βήμα/Newpost