ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση ωρών, μείωση μισθών και πάγωμα απολύσεων συμφώνησαν στον ΟΤΕ

Δημοσίευση 23 Σεπτεμβρίου 2011, 14:02 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μείωση ωρών, μείωση μισθών και πάγωμα απολύσεων συμφώνησαν στον ΟΤΕ
Facebook Twitter Whatsapp
Σε κατ΄αρχήν συμφωνία για την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας κατέληξαν στις 02.00 τα ξημερώματα η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΤΕ. Επόμενο βήμα είναι να ενημερωθεί η Deutsche Telekom και στη συνέχεια να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.
Σε κατ΄αρχήν συμφωνία για την επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας κατέληξαν στις 02.00 τα ξημερώματα η διοίκηση και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ΟΤΕ. Επόμενο βήμα είναι να ενημερωθεί η Deutsche Telekom και στη συνέχεια να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού.

Με βάση τις σημερινές αποδοχές και έτος αναφοράς το 2011, οι μισθοί των εργαζομένων στον ΟΤΕ μειώνονται κατά 12% από 1/1/2012, κατά 11% από 1/1/2013 και κατά 10% από 1/1/2014. Επίσης, θα εφαρμοστεί 35ωρο εβδομαδιαίας εργασίας.

Η συμφωνία ακόμη προβλέπει την διατήρηση της ετήσιας ωρίμανσης του 2,2%, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστεί τι θα γίνει με τον Λογαριασμό Νεότητας. Η πρόταση που υπάρχει είναι να συνδεθεί με συγκεκριμένους μισθούς και να υπάρξει και πλαφόν.

Το κλίμα που επικρατεί στον ΟΤΕ πλέον είναι τουλάχιστον ανακούφισης, μετά την επίτευξη συμφωνίας, και όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές είναι η πρώτη φορά που τα συνδικάτα συναινούν για μείωση αποδοχών στον Οργανισμό.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΜΕ ΟΤΕ αναφέρει:

"Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι συμφωνήθηκε και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όπως σχολίαζαν συνδικαλιστικοί φορείς του ΟΤΕ.

Η Διαπραγματευτική Ομάδα της ΟΜΕ-ΟΤΕ και του ΟΤΕ κατέληξαν σήμερα στα πλαίσια σύναψης Σ.Σ.Ε., σε συμφωνία που οι δύο πλευρές θα την καταθέσουν στα όργανα Διοίκησης για να τύχουν έγκρισης.
 
Η συμφωνία αυτή, μοναδικό αποκλειστικό και σαφή περιεχόμενο έχει, την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
 
Τα βασικά σημεία είναι:


1. Μείωση των ωρών εργασίας κατά 12,5% δηλαδή από 40 ώρες στις 35, με μείωση αντίστοιχα των μισθών στο 11% μεσοσταθμικά την 3ετία, χωρίς πάγωμα ή κατάργηση των ωριμάνσεων (μισθολογικά κλιμάκια, χρονοεπίδομα) και επαναφορά του ισχύοντος σήμερα μισθολογίου και των ωρών εργασίας την 1/1/2015.

2. Δέσμευση της Εταιρείας για μη προσφυγή σε εκ περιτροπής εργασία και για μη καταγγελία συμβάσεων εργασίας του προσωπικού για οικονομοτεχνικούς λόγους για  όσο διάστημα θα ισχύει η ως άνω μείωση.

3. Όσο διάστημα διαρκεί η ως άνω συμφωνία καμία μείωση μισθών από εξωγενή αίτια δεν θα υπάρξει.

Το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα συνεδριάσει την Δευτέρα προκειμένου να αποφασίσει για την έγκριση ή μη της συμφωνίας.

Εκτός των ανωτέρω βασικών σημείων, επιλύονται και πλήθος άλλων θεμάτων που απασχόλησαν και συμφωνήθηκαν, τα οποία θα εξειδικευθούν σε νομικά κείμενα και θα υπογραφούν με Ε.Σ.Σ.Ε.".

 
Ικανοποίηση από τον διευθύνων σύμβουλο του ΟΤΕ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ από τη μεριά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας διασφαλίζοντας την ομαλή της λειτουργία», σημειώνει ο κ. Τσαμάζ και προσθέτει ότι βρέθηκε κοινός τόπος με την ΟΜΕ-ΟΤΕ για τη μείωση του κόστους προσωπικού χωρίς να χρειαστεί να γίνουν απολύσεις.

«Η συμφωνία αυτή είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μία ανταγωνιστική και αποδοτική εταιρεία, εξασφαλίζοντας τις μελλοντικές επενδύσεις σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ώστε να προσφέρουμε ποιοτικές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, να συμβάλλουμε στην τεχνολογική πρόοδο της χώρας και να ενισχύσουμε την αξία για τους μετόχους», καταλήγει η δήλωση του κ. Τσαμάζ.

 

Πηγές: capital.gr - Αθηναϊκό Πρακτορείο