ΕΛΛΑΔΑ

Eπίσκεψη Βαρθολομαίου στα Γρεβενά

Δημοσίευση 24 Σεπτεμβρίου 2011, 14:16 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Eπίσκεψη Βαρθολομαίου στα Γρεβενά
Facebook Twitter Whatsapp
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή από το όνομα του κτήτορά της, ως Μονή Οσίου Νικάνορος, στο όρος Καλλίστρατο στα Βέντσια Γρεβενών πραγματοποίησε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της σημερινής δεύτερης μέρας της τριήμερης περιοδείας του στο νομό, με αφορμή τους εορτασμούς μνήμης για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του εθνομάρτυρος Αιμιλιανού Γρεβενών.
Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή από το όνομα του κτήτορά της, ως Μονή Οσίου Νικάνορος, στο όρος Καλλίστρατο στα Βέντσια Γρεβενών πραγματοποίησε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο της σημερινής δεύτερης μέρας της τριήμερης περιοδείας του στο νομό, με αφορμή τους εορτασμούς μνήμης για τα εκατό χρόνια από το θάνατο του εθνομάρτυρος Αιμιλιανού Γρεβενών. Την πατριαρχική πομπή ανέμεναν κάτοικοι της περιοχής στα σημεία του δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι, μέσα στα χωριά, για να προϋπαντήσουν τον κ. Βαρθολομαίο. Τα τελευταία μέτρα του δρόμου προς τη μονή είχαν στρωθεί με βάγια, ενώ κατά την άφιξη του τον έραναν με άνθη.

Στο καθολικό της μονής τελέστηκε δοξολογία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη, παρουσία των αυτοδιοικητικών και εκκλησιαστικών αρχών και κατοίκων της περιοχής.

Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Ιερομόναχος Τιμόθεος, ο μοναδικός από το 2004 μοναχός που διακονεί στο μοναστήρι, ευχόμενος μεταξύ άλλων να επανδρωθεί και με άλλους μοναχούς.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνηση του εξήρε το πολυετές έργο του μητροπολίτη Γρεβενών Σέργιου για την "εκ βάθρων ανακαίνισιν" της μονής απο τη φθορά του χρόνου και από τον σεισμό του 1995, την "πολύπλευρον ανάδειξη της" και την διαφύλαξη των ιστορικών κειμηλίων της, ένα από τα οποία είναι και ο "μοναδικός κώδιξ, που διασώζει το πλήρες κείμενον του Λεξικού" του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φωτίου, το οποίο ανακάλυψε το 1959 ο εκλιπών καθηγητής Λίνος Πολίτης. Έδωσε την ευλογία του στον ιερομόναχο Τιμόθεο "για τον προσωπικό του αγώνα" και ευχήθηκε "η χάρις του Θεού να ελκύσει και άλλας ψυχάς" στο ιστορικό μοναστήρι, "ώστε να συνεχίση να δίδη την μαρτυρία του ορθόδοξου μοναχισμού εις τον έχοντα απόλυτον την ανάγκην αυτού σύγχρονο άνθρωπον".

Δεν παρέλειψε να επισημάνει μάλιστα κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος (που παρατέθηκε προς τιμήν του) την ανάγκη φροντίδας και διατήρησης των οικοσυστημάτων, παίρνοντας αφορμή απο το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

 Το ιστορικό μοναστήρι είναι χτισμένο στην κορυφή του όρους Καλλίστρατου του νομού Γρεβενών, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, επάνω από την κοιλάδα του ποταμού Αλιάκμονα.

 "Η ωραιότης όμως της δημιουργίας την οποία απολαμβάνομεν εις τον φιλοξενούντα ημάς ιερόν τούτον τόπον μας υπενθυμίζει το χρέος πάντων ημών έναντι της υπό του Θεό χάριν υμών δημιοουργηθείσης "καλής λίαν" φύσεως, ώστε να λαμβάνουμε πάντα τα απαιτούμενα μέτρα δια να μη διαταράττωμεν δια τον έργων μας την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος με μόνον σκοπόν το βραχυπρόθεσμον όφελος, αλλά να συμβάλλωμεν άπαντες κατά το δυνατόν με στοργήν και αγάπην εις την διατήρησιν των περί ημάς οικοσυστημάτων" τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος.

Το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τον εθνικό δρυμό "Βάλια Κάλντα".