ΕΛΛΑΔΑ

Ερωτική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δημοσίευση 26 Σεπτεμβρίου 2011, 17:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Ερωτική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Facebook Twitter Whatsapp
Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός άνδρα όσο εσύ κυοφορείς και γιατί τον πιάνεις συχνά να εφευρίσκει δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγει το σεξ;
Τι συμβαίνει στο μυαλό ενός άνδρα όσο εσύ κυοφορείς και γιατί τον πιάνεις συχνά να εφευρίσκει δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγει το σεξ; Τον πλησίασες ερωτικά και το απέφυγε. Σε φίλησε, σε αγκάλιασε και ξαφνικά σταμάτησε. Άλλες φορές με χιούμορ, άλλες φορές ίσως και λίγο περίεργα. Τον απωθεί η κοιλιά σου; Δεν σε αγαπάει πια; Γιατί δεν θέλει να κάνετε σεξ;
Οι παθιασμένες σας νύχτες είναι πια παρελθόν και κάθε σου προσπάθεια να τον προσεγγίσεις πέφτει στο κενό. Δε σου φτάνουν οι ορμόνες... έχεις να αντιμετωπίσεις και την ανεξήγητη συμπεριφορά του.
 
Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού ενδέχεται να περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς στο στάδιο της εγκυμοσύνης οι μελλοντικοί γονείς προσπαθούν να προετοιμαστούν για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Οι προτεραιότητες και η καθημερινότητα αλλάζουν, συμπαρασύροντας και τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών.

Γιατί δεν θέλει
Πως βιώνει όμως ο μελλοντικός πατέρας την εγκυμοσύνη σου και γιατί νιώθεις πια πως έχει στο μυαλό του οτιδήποτε άλλο εκτός από το σεξ; Η ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί τις κύριες αιτίες:

- Πολλές φορές οι άντρες έρχονται αντιμέτωποι με αισθήματα άγχους, αγωνίας και ανασφάλειας μπροστά στον επερχόμενο ρόλο του πατέρα. Ο τρόμος για τα νέα καθήκοντα μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική τους διάθεση.

- Συχνά οι άντρες αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή από φόβο μήπως βλάψουν τη μητέρα και το έμβρυο.

- Η εικόνα της γυναίκας που μοιραία αλλάζει κατά την κύηση μπορεί να επηρεάσει την ανδρική επιθυμία, καθώς ο άνδρας ενδεχομένως να μην την αντιλαμβάνεται εξίσου ερωτική όσο στο παρελθόν.

- Στην περίοδο της εγκυμοσύνης η σχέση του ζευγαριού δοκιμάζεται λόγω των ψυχοκοινωνικών αλλαγών που συντελούνται σε όλους τους τομείς της ζωής του. Το κατά πόσο θα κλονιστεί ή όχι η σχέση εξαρτάται από παράγοντες όπως το δέσιμο, η συναισθηματική ωριμότητα καθώς και πόσο το ζευγάρι έχει συνειδητοποιήσει το νέο του ρόλο.

- Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις της εγκύου όπως και το γεγονός ότι ο άντρας δεν έχει την ευκαιρία να βιώσει την εμπειρία της κύησης μπορεί να τον οδηγήσουν τόσο σε συναισθηματική όσο και σε σεξουαλική απόσταση από τη σύζυγό του.

- Ο ρόλος της γυναίκας-συντρόφου σταδιακά παραμερίζεται από το ρόλο της γυναίκας-μητέρας, καθώς με την πρόοδο της εγκυμοσύνης μητέρα και παιδί γίνονται ένα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική συμπεριφορά και των δύο, είτε γιατί η γυναίκα δίνει προτεραιότητα στο παιδί είτε γιατί ο άνδρας το αντιλαμβάνεται.

Τι να κάνω;
“Η ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ των δύο είναι αυτή που θα εξασφαλίσει μια ικανοποιητική και ασφαλή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης” σύμφωνα με την κ.Ζαρκάδα.

Προσπάθησε λοιπόν να μιλήσεις ανοιχτά στον σύντροφό σου, να μοιραστείς τις ανάγκες και τις ανασφάλειές σου.
Η νέα πραγματικότητα έχει επηρεάσει και τους δυο σας και χρειάζεστε χρόνο μέχρι να εναρμονιστείτε με τα νέα δεδομένα. Η ειλικρίνεια, ο διάλογος, η επικοινωνία είναι πάντα η ασφαλέστερη λύση.

Πηγή: t-life.gr