ΕΛΛΑΔΑ

Λεφτά υπάρχουν μόνο για μισθούς και συντάξεις...

Δημοσίευση 27 Σεπτεμβρίου 2011, 06:40 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Λεφτά υπάρχουν μόνο για μισθούς και συντάξεις...
Facebook Twitter Whatsapp
Την ώρα που οι δανειστές της Ελλάδας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) απειλούν να αφήσουν τη χώρα μετέωρη τον Οκτώβριο αν η κυβέρνηση δεν τους πείσει με γραπτές δεσμεύσεις και άμεση υλοποίηση μέτρων ότι θα εφαρμόσει όλες τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τα κρατικά ταμεία αδειάζουν με εξαιρετικά ανησυχητικούς ρυθμούς για κυβέρνηση και πολίτες. Την Τρίτη στις 12.00 o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της οδού Νίκης.
Την ώρα που οι δανειστές της Ελλάδας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) απειλούν να αφήσουν τη χώρα μετέωρη τον Οκτώβριο αν η κυβέρνηση δεν τους πείσει με γραπτές δεσμεύσεις και άμεση υλοποίηση μέτρων ότι θα εφαρμόσει όλες τις εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τα κρατικά ταμεία αδειάζουν με εξαιρετικά ανησυχητικούς ρυθμούς για κυβέρνηση και πολίτες. Την Τρίτη στις 12.00 o αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της οδού Νίκης. Μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά ουσιαστικά σε «παύση πληρωμών» κάθε κονδυλιού (προμήθειες, επιχορηγήσεις ΠΔΕ, άλλες επιδοτήσεις, επιστροφές φόρων και ΦΠΑ σε αγροτικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις κτλ.) εκτός από μισθούς και συντάξεις. Στόχος είναι να εξασφαλίσει τους πόρους για να καταβληθούν κανονικά η μισθοδοσία και οι συντάξεις τον Οκτώβριο και ως τα μέσα Νοεμβρίου ωσότου αρχίσουν να αποδίδουν τα εισπρακτικά μέτρα (τέλος ακινήτων, έκτακτη εισφορά). Μόνο για μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο χρειάζεται κάθε μήνα 1,7 δισ. ευρώ.

Για την καταβολή των τόκων που υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως, το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι θα επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και εντός του Οκτωβρίου αναμένονται αποτελέσματα από τις νέες συμβάσεις παραχώρησης για ΟΠΑΠ και «Ελ Βενιζέλος». Από τον ΟΠΑΠ η κυβέρνηση αναμένει εισπράξεις άνω το 900 εκατ. ευρώ από την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης των παλαιών παιχνιδιών και την πώληση νέων αδειών για 35.000 φρουτάκια (μηχανές βιντεολότο - VLT). Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ προσδοκόνται μέσα στον Οκτώβριο από ην ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης στην εταιρεία λειτουργίας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τη γερμανική Hochtief, ως το 2046.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος έστειλε επιστολή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Κυριακή το βράδυ δύο ώρες πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιστολή περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να λάβει η ελληνική πλευρά, ωστόσο αναμένεται να σταλεί και νέο σημείωμα με τα μέτρα απολύτως κοστολογημένα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας να διαψεύσει η να επιβεβαιώσει ότι η επιστολή παραλήφθηκε και δεν απάντησε επίσης στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν.

Η τρόικα δεν «βιάζεται» να εκταμιεύσει την επόμενη δόση. Αυτό κατέστη σαφές τη Δευτέρα από δηλώσεις στελέχους της Κομισιόν που ανέφερε στο «Βήμα» ότι «δεν έχουμε ακόμη ημερομηνία επιστροφής». Από τις Βρυξέλλες, ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθεί απόφαση εκταμίευσης από τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin στο Λουξεμβούργο στις 3-4 Οκτωβρίου. Προηγείται η άφιξη της τρόικας στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είπε ο κ. Αλταφάζ και άφησε να εννοηθεί ότι η εκταμίευση της δόσης θα μπορούσε να γίνει αργότερα και με τηλεδιάσκεψη.

Oι δανειστές επιμένουν στην απαρέγκλιτη εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για 30.000 υπαλλήλους το 2011, στην υλοποίηση της περικοπής κατά 20% των μισθών του Δημοσίου τομέα μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου και στην τήρηση όλων των δημοσιονομικών στόχων χωρίς εκπτώσεις τόσο για το 2011 όσο και για το 2012. Στα διαρθρωτικά μέτρα περιλαμβάνονται το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων με κατάργηση της «γνωμοδότησης».Πηγή: tovima.gr/Νewpost