ΕΛΛΑΔΑ

Στις 4 Νοεμβρίου η απόφαση για κεφαλικό φόρο και τέλος επιτηδεύματος

Δημοσίευση 29 Σεπτεμβρίου 2011, 09:54 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Στις 4 Νοεμβρίου η απόφαση για κεφαλικό φόρο και τέλος επιτηδεύματος
Facebook Twitter Whatsapp
Με διαδικασίες- εξπρές, όπως επιβάλλει ο θεσμός της «πρότυπης δίκης», ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Π. Πικραμμένος προσδιόρισε, χθες, την 4η Νοεμβρίου για να εκδικαστούν οι προσφυγές συλλογικών φορέων και πολιτών που ζητούν να κηρυχτεί αντισυνταγματική η επιβολή του κεφαλικού φόρου (ειδική έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) και του τέλους επιτηδεύματος.
Με διαδικασίες- εξπρές, όπως επιβάλλει ο θεσμός της «πρότυπης δίκης», ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Π. Πικραμμένος προσδιόρισε, χθες, την 4η Νοεμβρίου για να εκδικαστούν οι προσφυγές συλλογικών φορέων και πολιτών που ζητούν να κηρυχτεί αντισυνταγματική η επιβολή του κεφαλικού φόρου (ειδική έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης) και του τέλους επιτηδεύματος. Από την έκβαση της δίκης θα εξαρτηθεί αν θα πέσουν ή όχι οι έκτακτοι φόροι και η όποια απόφαση του δικαστηρίου θα αποτελέσει «πιλότο» και για το κύμα ανάλογων προσφυγών που κατακλύζει το ΣτΕ.

Ηδη, χθες, μετά τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και τον Σύλλογο Ελλήνων Φορολογουμένων, στο χορό των προσφυγών μπήκαν και οι δικηγόροι της Χαλκίδας, με αίτημα να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για το τέλος επιτηδεύματος.

Θυμίζουμε ότι σημαντικές κυβερνητικές επιλογές, όπως η συνταγματικότητα των νομοθετικών ρυθμίσεων (ν. 3843/2010) για τη «νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων αλλά και ρυθμίσεις του πρόσφατου νόμου 3900/2010 για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις εκκρεμούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ για ταχεία εκκαθάριση, με βάση την «πρότυπη δίκη».Πηγή: Ελευθεροτυπία